Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че е станала

...
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че е станала
Коментари Харесай

Окончателно: Срокът за плащане на данък печалба се удължава до 30 юни

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че е станала техническа неточност и текстът, с който се удължава срокът за годишното счетоводно привършване на компаниите, е бил изтърван

© Надежда Чипева Сроковете за годишното счетоводно привършване на компаниите, както и за подаване на годишни заявления по Закона за корпоративното подоходно облагане, се изместват за средата на годината, взеха решение депутатите при окончателното гласоподаване в зала на Закона за оповестяване на изключително състояние поради ковид. Това значи, че и срокът за заплащане на налог облага за 2019 година ще може да се измести от фирмите до 30 юни вместо настоящия 31 март.

Първоначално тези текстове бяха изпуснати от отчета на правна комисия за второ четене в зала и провокираха следващ ужас измежду счетоводната и бизнес общественост, защото удължаването на периодите преди този момент беше публично оповестено като част от антикризисния пакет с стопански ограничения на държавното управление. В зала ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова изясни, че е станала техническа неточност и тази част от предлагането й липсва. При гласоподаване на законовите ремонти се оказа, че сходни пропуски има и в други оферти на народните представители, които евентуално се дължат на безредното им гласоподаване в правна комисия преди този момент.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Депутатите гласоподаваха още до 15 април тази година задължените да вършат предплатени вноски за корпоративен налог сдружения да подадат декларация, в която сами да дефинират каква облага за данъчни цели чакат през 2020 година На тази база те ще дефинират и какви предплатени вноски дължат за първите две тримесечия на годината. Те могат да посочат и нула, в случай че чакат загуба. Ако ненадейно годината се окаже мощна, през декември фирмите могат да довнесат предплатен налог и да не дължат лихви.

" Тъй като има компании, които към този момент са подали заявления за размера на предплатения налог за 2020 година без да са имали поради изключителното състояние, в този момент им даваме опция да я поправят ", изясни Стоянова.

Депутатите удължиха и периода за годишна данъчна декларация на еднолични търговци и аграрни производители до 30 юни. Отстъпката също е с нов период - до 31 май.

Очакванията са доникъде на годината да бъде продължен и срокът за подаване на годишните доклади за активността, което би трябвало да стане със взаимна заповед от шефовете на Национална агенция за приходите и Национален статистически институт. А периодите за одитирани доклади се местят до края на септември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР