Председателят на Британското гребане Марк Дейвис подкани световното ръководство на

...
Председателят на Британското гребане Марк Дейвис подкани световното ръководство на
Коментари Харесай

От Британското гребане поискаха промяна на правилата за атлетите трансджендъри

Председателят на Британското гребане Марк Дейвис подкани международното управление на спорта да последва случилото се в плуването и да сътвори " отворена " категория за спортисти, които са трансджендъри.

Правата на тези спортисти станаха съществена тематика в доста спортове, които търсят баланс, като се пробват да няма непочтено преимущество.

Световната федерация по плуване (ФИНА) гласоподава през юни да ограничи присъединяване на спортистите трансджендъри в женските надпревари и да сътвори работна група, с цел да вкара " отворена " категория.

Световното гребане разрешава на спортисти, които са родени като мъже да вземат участие в женските надпревари, в случай че са понижили количеството на тестостерона под 5 наномола на литър в последните 12 месеца.

" Като английско гребане се опитваме да осъвременим политиката ни по отношение на транджендърите, което да я съобрази със международната политика в спорта ", сподели Дейвис на Световния конгрес.

Световната атлетика и ФИФА са измежду управленията, които обмислят да трансформират разпоредбите си за включване на спортистите-трансджендъри, следвайки образеца на ФИНА.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР