Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви пред

...
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви пред
Коментари Харесай

Председателят на БЛС: Някой много иска да провали преговорите за новия НРД!

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Венцислав Грозев съобщи пред БНР, че са очаквали да стартира работа виновната комисия и работните групи по Националния рамков контракт за идната година, само че за жалост нищо не се е случило.

„ Трябва да споделя, че това очакване е от няколко месеца към този момент. Ако някой желае да провали договарянията по Националния рамков контракт за 2018-а, това е методът да се прави. Не мога да си обясня каква е повода “, добави Грозев.

„ Какво целим да вършим? Да разбунваме нещата, да създадем по този начин, че лекарите да излязат на митинг? Това ли е задачата? “, попита риторично ръководителят на БЛС.

Той напомни, че още при започване на октомври Лекарският съюз е изпратил към Министерството на здравеопазването и към Надзорния съвет на НЗОК своите оферти за бъдещия рамков контракт за 2018, които са в размер от над 50 страници текст с хрумвания за промени в редица наредби.

„ Всичко ни е готово преди два месеца и ние желаем да има преговорен развой. Желанието на Българския лекарски съюз постоянно е било "за " сключване на рамков контракт. Ние не сме подписвали НРД, когато някой се е опитвал с такива груби административни ограничения да довежда до неподписване на рамков контракт или до обстановка и оферти от страна на надзора, които са несъвместими с естествения диалог “, сподели ръководителят на съсловната организация.
Като напомни, че предстоят празници, доктор Грозев акцентира, че времето, което остава за договаряния по НРД, в действителност към този момент е доста малко - към 40 дни. Председателят на БЛС сподели, че е склонен с мнението, че в НЗОК има безпорядък. Той счита, че напрежението към възбраната за финансиране на новаторски лекарствени молекули е можело да бъде избегнато, в случай че е било взето поради предложение, направено от Лекарския съюз, а комисията към Министерство на здравеопазването, която ще преценя за държавното финансиране на такива новаторски лечения, няма да е ефикасна.

„ Имаше едно предложение, обвързвано с лекарствената политика - всички декларирани до 1 октомври или до 15 октомври лекарствени средства да влизат в бюджета за идната година и в случай че това нещо беше признато, с цел да има и регулативен развой върху харченето на големи суми в това отношение, би трябвало да ви кажа, че никога нямаше да се стигне до сходна нервност “, изясни той. '2
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР