Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова

...
Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова
Коментари Харесай

Евгения Александрова: Прецедентът с онкоболния д-р Радислав Наков е срамен

Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични болести Евгения Александрова счита, че откакто сходен случай се разяснява толкоз нашироко, значи нещо се трансформира в публичните настройки.
Вчера младият български доктор написа във Facebook: „ Казвам се Радислав Наков, на 30 години. Имам 18 изявления и още 31 в реферирани списания. Част съм от УС на Европейското обединяване по гастроентерология и шеф на Европейското учебно заведение за млади гастроентеролози. В момента съм от другата страна – онкоболен пациент.

Доскоро това беше просто диагноза, непозната орис, а в този момент е моята. Голямата болежка идва, когато отношението се промени, когато видиш присъдата в очите на хората, без да си извървял до дъно борбата за живота си, без значение от крайния резултат. Боли, тъй като още преди заболяването да те е умъртвила, някои хора са те пренебрегнали “.

Наков се е явил на изпит в Медицинския университет и не е утвърден в състезанието за помощник на Катедрата по гастроентерология. Младият експерт счита, че е получил отвод поради болестта си. От университета настояват, че резултатите му не са били положителни.

„ Става дума за липса на отношение. Когато се промени или се загуби отношението, тъй като си в позиция на уязвим, това е същинската болежка, това е общественото изключване “, съгласи се Александрова в предаване по БНР.

Адвокатът и експерт по здравно право Мария Шаркова счита, че в тази ситуация може да се приказва за дискриминация и нарушение на човешки права: „ Когато здравословното положение на явяващия се е определящо за крайното решение на една конкурсна комисия, приказваме за директна дискриминация. Неговото здравословно положение в съответния случай няма нищо общо със заемането на тази служба “.

„ Такива млади експерти във всички области би трябвало да бъдат подкрепяни и насърчавани. Това само би могло да им помогне да се оправят по-бързо със здравословния си проблем “, счита адв. Шаркова.

Ако се изчерпят националните ограничения, казусът може да отиде в Съда по правата на индивида в Страсбург, безапелационна е Мария Шаркова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР