Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде в

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде в
Коментари Харесай

Гърция може да получи пърните пари по Плана за възстановяване през юли

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде в Атина зелена светлина на проекта за възобновяване, направен от гръцкото държавно управление:

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис съобщи, че проектът ще бъде " последният акт на разтърсванията, породени от пандемията и първият от една нова епоха ".

Урсула фон дер Лайен е на обиколка в страните членки на Европейския съюз, с цел да показва утвърдените Планове за икономическо възобновяване след пандемията.

Гърция стана третата страна от Европейски Съюз, която получи утвърждението на Европейската комисия за проекта за възобновяване, който ще се финансира от фонда за избавяне на блока, заяви Агенция Франс Прес.

Урсула фон дер Лайен разгласи това на третата спирка от обиколката си по отношение на утвърждението на Европейски Съюз за пакети, показани от страни, които са претърпели съществени стопански последствия от пандемията.

Финансирането е от невиждан фонд от 750 милиарда евро на Европейски Съюз, който за първи път ще емитира общи облигации.

Атина ще получи 17,8 милиарда евро директни безплатни средства и 12,7 милиарда заеми.

" Одобрението ни през днешния ден е значим крайъгълен камък за изплащането на 30,5 милиарда евро през идващите години, " сподели Фон дер Лайен след среща с гръцкия министър председател в Атина.

" След като проектът бъде утвърден от Европейския съвет, ще бъдем подготвени да изплатим първите средства през юли ", добави тя във връзка органа на Европейски Съюз, състоящ се от държавни или държавни ръководители.

Председателят на комисията би трябвало да отлети за Дания за сходно известие по-късно денем, откакто посети Португалия и Испания в сряда.

Гърция, Португалия и Испания са измежду средиземноморските страни, които зависят от туризма, претърпял обилни загуби по време на пандемията. Гръцката стопанска система се сви с 8,2% през предходната година и възнамерява да похарчи 11,6 милиарда евро през 2021 година, с цел да помогне на бизнеса да се възвърне. Миналата година Атина даде помощ от 24 милиарда евро.
Гръцкият проект за стимулиране " съставлява предизвикателство, само че и огромна, огромна опция ", сподели Фон дер Лайен. " Хубавото през днешния ден е, че Европа и Гърция са дружно в това начинание. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР