Председателката на Европейската комисия произнесе днес в Европейския парламент реч,

...
Председателката на Европейската комисия произнесе днес в Европейския парламент реч,
Коментари Харесай

Няма да допуснем общите ни ценности да бъдат изложени на риск

Председателката на Европейската комисия произнесе през днешния ден в Европейския парламент тирада, в която разгласи, че на Полша няма да бъде разрешено да разбие фундаменталнии правила на Европейския съюз и изброи какво може да последва след решението на Конституционния съд във Варшава да не признава върховенствот она част от европейските закони. Освен това Урсула фон дер Лайен попита по какъв начин полското държавно управление, което получава десетки милиарди евро от фондовете на Европейски Съюз, има намерение да отбрани тези пари след правосъдното решение. Предлагаме ви текста на речта, която приключи на полски с " Полша, ти си и постоянно ще бъдеш в сърцето на Европа! Да живее Полша! Да живее Европа! ":

Преди съвсем 40 години, през декември 1981 година комунистическият режим в Полша наложи военно състояние. Много членове на самостоятелния синдикат " Солидарност ", както и на други организации, бяха пратени в пандиза. Просто тъй като отстояваха правата си. Полският народ искаше народна власт като милиони други европейци от Будапеща до Талин и до Източен Берлин. Те желаеха свободата да избират своето държавно управление. Те желаеха независимост на словото и независимост на медиите. Те желаеха да се постави завършек на корупцията. Те желаеха самостоятелни съдилища да пазят правата им. Хората от Централна и Източна Европа желаеха да се причислят към европейското семейство на свободни нации - мощна общественост на полезности и народна власт. Защото Европа значи точно това и тъкмо тези полезности тя отстоява.

Неотдавнашното решение на полския Конституционен съд слага под въпрос огромна част от това. От много време сме загрижени за независимостта на правосъдната власт. Имунитетът на съдиите беше снет и те бяха освобождавани от служба без съображение. Това заплашва независимостта на правосъдната власт, която е главен дирек на върховенството на закона. Предприехме редица ограничения. Продължаваме да водим постоянен разговор. За страдание обаче ситуацията се утежни. И това не е единствено заключението на Комисията - същото беше доказано и от Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на индивида. Кулминацията пристигна с последното решение на полския Конституционен съд.

В момента Европейската комисия прави деликатна оценка на това решение. Но към този момент мога да Ви кажа, че съм надълбоко загрижена. Това решение слага под въпрос основите на Европейския съюз. Това е директно предизвикателство за единството на европейския юридически ред. Само един общ юридически ред може да подсигурява равни права, правна сигурност, взаимно доверие сред страните членки и затова - общи политики.

За първи път съд на обособена страна членка постановява, че Договорите за Европейски Съюз са несъвместими с националната конституция. Това има съществени последствия за полския народ, защото решението има директно влияние върху отбраната на правосъдната власт. Решението подкопава отбраната на независимостта на правосъдната власт, както е обезпечена от член 19 от Договора и се пояснява от Съда на Европейския съюз. Без самостоятелни съдилища хората се употребяват с по-малка отбрана и затова техните права са изложени на риск.

Полските жители би трябвало да могат да разчитат на заслужено и равно отнасяне в правосъдната система както всеки различен европейски жител. В нашия Съюз всички ние се употребяваме с едни и същи права. Този главен принцип оказва значително влияние върху живота на хората. Защото в случай че европейското право се ползва по друг метод в Гренобъл да вземем за пример, жителите на Европейски Съюз от Гьотинген или Гданск няма да могат да се употребяват с едни и същи права на всички места.

 Няма да допуснем общите ни полезности да бъдат изложени на риск
© EC - Audiovisual Service

При присъединението си към Европейски Съюз полският народ се довери на Съюза. Гражданите чакаха той да пази правата им. И с право. Европейската комисия е страж на Договора. Моята Комисия е задължена да пази правата на жителите на Европейски Съюз, без значение къде живеят в нашия Съюз. Върховенството на закона е заварката, която свързва нашия Съюз. То е основата за нашето единение. То е от значително значение за отбраната на полезностите, на които се основава нашият Съюз: независимост, народна власт, тъждество и съблюдаване на човешките права. С това се ангажираха всички 27 страни членки като част от този Съюз на суверенни страни и свободни нации.

Не можем и няма да допуснем общите ни полезности да бъдат изложени на риск. Комисията ще предприеме дейности. Всички разновидности са известни. Първият вид са процедури за определяне на нарушаване, при които юридически оспорваме правосъдното решение на полския Конституционен съд.

Друг вид са механизмът за обвързване с изискване за съблюдаване на правилата на правовата страна и други финансови принадлежности. Полското държавно управление би трябвало да ни изясни по какъв начин има намерение да отбрани европейските пари в подтекста на това решение на Конституционния съд. Защото през идващите години ще влагаме 2100 милиарда евро с многогодишния бюджет и програмата NextGenerationEU за възобновяване. Това са парите на европейските данъкоплатци. И в случай че нашият Съюз влага повече от всеки път, с цел да реализираме прогрес във връзка с груповото възобновяване, би трябвало да защитим бюджета на Съюза от нарушавания на върховенството на закона.

 Няма да допуснем общите ни полезности да бъдат изложени на риск
© EC - Audiovisual Service

Третият вид е процедурата по член 7. Това е мощният инструмент в Договора. И би трябвало да се върнем към него. Защото, позволете ми да Ви припомня, полският Конституционен съд, който през днешния ден слага под подозрение валидността на Договора за Европейски Съюз, е същият този съд, който според член 7 ние считаме за подвластен и нелегитимен. Така, по доста способи, кръгът се затваря.

Дълбоко скърбя, че се намираме в тази обстановка. Винаги съм подкрепяла разговора и постоянно ще го върша. Тази обстановка може и би трябвало да бъде позволена. Искаме мощна Полша в обединена Европа. Искаме Полша да бъде в центъра на нашите диспути при построяването на общо бъдеще. Европа има значение за Полша. Заедно можем да изградим Европа, която е мощна и уверена в един свят, в който други огромни сили стават все по-уверени. Европа се обогати от неповторимия опит на Полша. Без народа на Полша нашето европейско пътешестване би било доста по-различно.

Когато Карол Войтила, в качеството си на папа Йоан Павел II отиде в родината си, той промени европейската история вечно. Когато Лех Валенса с малобройна група профсъюзни дейци се изправи против една мощна войска, видяхме началото на рухването на Желязната завеса. А когато президентът Лех Качински ратифицира Договора от Лисабон дружно с Хартата на главните права, той удостовери уговорката на Полша към нашите полезности.

Полският народ изигра съществена роля за превръщането на нашия Съюз в едно цяло, като даде опция на родината си да бъде процъфтяваща, жизненоважна част от нашия Съюз. И поляците постоянно ще имат тази роля. Полша, ти си и постоянно бъдеш в сърцето на Европа.

Polsko, jesteś i zawsze będziesz w sercu Europy!

Niech żyje Polska!

Niech żyje Europa!

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР