Предприетите от Европейската централна банка в отговор на извънредната ситуация

...
Предприетите от Европейската централна банка в отговор на извънредната ситуация
Коментари Харесай

EЦБ е готова да направи повече за извънредната вирусна ситуация, ако е необходимо

Предприетите от Европейската централна банка в отговор на изключителната обстановка с ковид са задоволителни и ефикасни, само че банката е подготвена да направи повече, в случай че е належащо, съобщи в понеделник членът на управителния на ЕЦБ Иняцио Виско.

" Наборът от признати ограничения е ефикасен за намаляване на напрежението. Днес ние имаме вяра, че те са задоволителни, само че сме подготвени да създадем повече, в случай че е належащо ", уточни Виско, който е и шеф на Банката на Италия, пред италианския вестник La Stampa.

Той добави, че ЕЦБ е подготвена да усили размера на оповестената предходната седмица Спешна пандемична стратегия за покупки на облигации (PEPP), както и да промени нейния състав и продължителността ѝ във времето, съобщи БНР.

Иняцио Виско добави, че централната банка на еврозоната обмисля и рефинансиращи ограничения за финансиране на икономическия напредък след пандемията с Covid-19, която оказва мощно отрицателно влияние върху стопанската система на Европейски Съюз.

Той акцентира, че ЕЦБ ще направи високо, което е належащо, с цел да обезпечи положителното действие на финансовите пазари.

Според него по-голямата съгласуваност сред европейските страни ще разреши на всички тях да излязат от вирусна рецесия дружно и на по-ниска цена.

Попитан за т. нар " коронаоблигации " - облигации в еврозоната, употребявани за ограничение на икономическите вреди от вирусната пандемия, Виско сподели, че е значимо бързо да се дефинира инструмент, който ще разреши на региона на единната валута да стартира фаза на " възобновяване ".

През тази седмица Европейската комисия евентуално ще показа инструмент за Европейският избавителен механизъм (фонда ESM) за битка с последствията от пандемията, съобщи в събота вицепрезидентът Валдис Домбровскис, представен от Ройтерс.

Европейска комисия беше помолена да сътвори инструмент за включване на фонда в поддръжка на стопанските системи, наранени от ковид, уточни той.

" Въздействието върху италианската стопанска система през тази година ще бъде огромно, само че признатите политики ще лимитират неговата мощ и дълготрайност ", счита Иняцио Виско.

Италия записва повече смъртни случаи от Covid-19 спрямо всяка друга страна в света, до момента в който по броя на доказаните случаи на инфектирани е на второ място след Китай, нараствайки през последните 24 часа с 5 560 на 59 138, разгласи в неделя вечерта италианската Агенцията за гражданска отбрана.

Понастоящем италианската хазна чака стопанската система да се свие към 3% през тази година вследствие на строгата обсада, наложена в страната за битка с коронавирусната зараза. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР