Предпоставките за написването на История славянобългарска от Паисий Хилендарски могат

...
Предпоставките за написването на История славянобългарска от Паисий Хилендарски могат
Коментари Харесай

"България дела и документи": Посланията на "История славянобългарска"

" Предпоставките за написването на " История славянобългарска " от Паисий Хилендарски могат да се търсят в две направления - от една страна това са външните културни въздействия, които изпитват всички подвластни на Падишаха нации по това време, а въпреки това са вътрешни български процеси, свързани със стопанския разцвет и духовната пробуда на българите, за което имаме белези от края на 17-ти и началото на 18-ти век ", сподели за БНР историкът професор Пламен Митев от историческия факултет на Софийския университет " Свети Климент Охридски ".

 Професор Пламен Митев Снимка: БГНЕС
По думите му Паисий способства за себеусещането, че " ние сме измежду южните славяни обособена общественост, която се отличава по своя език и обичаи и най-много по своята велика история ".

" И това се вижда от всяка страница на " История славянобългарска " - налагането на етнонима българин, България, българско и няма страница, в която Паисий да не употребява такива избрания, епитети, които постановат самочувствието, че ти принадлежиш към някаква общественост, която има остарели корени надалеч обратно във времето и тази общественост е дала доста на човечеството и на историята освен на Балканите, освен на южните нации ", добави за предаването " Рано в неделя " професор Митев. 

" България каузи и документи " е графа на редактора в стратегия " Хоризонт " на БНР Лъчезар Цветков. Тази графа ще се излъчва и един път в месеца в предаването " Рано в неделя ".Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР