„Предполагам, че нашите „празни вопли“ изобщо не плашат Русия. Трябва

...
„Предполагам, че нашите „празни вопли“ изобщо не плашат Русия. Трябва
Коментари Харесай

Бившият ръководител на чешкото военно разузнаване: Русия не е отровила Скрипал

„ Предполагам, че нашите „ празни вопли “ въобще не плашат Русия. Трябва да осъзнаем личното си състояние: Русия ни е нужна, с цел да решим редица значими проблеми “. Това твърди специалистът в региона на сигурността и някогашен шеф на Военната разследваща работа на Чехия Андор Шандор. Той означи също, че Владимир Путин в никакъв случай не би направил такава нелепост, като убийството на двоен сътрудник, който е прекарал няколко години в съветски затвор и е освободен преди осем години. Шандор дава просторно изявление пред чешкото издание Parlamentarni listy, представено от организация " Фокус ".

Добър въпрос. Смятам за доста слаби обвиняванията по адрес на Кремъл, учредени просто на формулировката, че никой, с изключение на руснаците, не може да синтезира „ Новичок “, а значи отговорни са те. Британците постъпиха погрешно и безразсъдно, тъй като, както стана ясно, Чешката Република също може да създава „ Новичок “. А който може да синтезира „ Новичок 230 “, той може да синтезира и „ Новичок 234 “. Не бива да се упреква някой, тъй като не можеш да се сетиш за различен вероятен провинен.
На второ място, (ако приказваме към този момент за „ Новичок “) в случай че е употребен точно той, както ни обясняваха всички, то Сергей Скрипал и Юлия Скрипал щяха от дълго време да са мъртви. Но, както се обяснява, те освен, че не умряха и не пострадаха тежко, само че дори към този момент бяха изписани от болничното заведение. С други думи, евентуално всичко с тях е наред. Засега не са ни показали някакви свидетелства от Сергей и Юлия Скрипал, само че ми се желае да разберем какво се е случило с тях. Не желая да диспутирам по тематиката до каква степен съветското посолство има право да контактува със своите жители, само че не виждам техните персонални свидетелства. И тъй като толкоз дълго царува безмълвие, изниква въпросът, не е ли нарушило случилото се нечии проекти, тъй като тези, които би трябвало да са мъртви или да станат инвалиди, не пострадаха и не умряха. Трябва да чуем техните заявки.
И на трето място, разбирам, че личният състав в болничното заведение може да подозира отравяне с някакви органичен фосфати, само че освен това в градчето Солсбъри осигуриха такова чудесно лекуване на Скрипал, че ми е коства, че безусловно всички щастливи звезди са се събрали над главите им и са им помогнали да преживеят покушението. Разбира се, веселя се, че те не са починали, само че тук виждам несъгласие с това, което чухме. От самото начало е подложена на критика прибързаната акция, поддържана от Европейския съюз, с изпъждане на съветски дипломати в подтекста: „ Това са британците, наши съдружници и ние би трябвало да бъдем солидарни “. Цялата тази структура, която ни беше поднесена, се разпада и ние би би трябвало да проявим най-малко капка национална горделивост и личен разсъдък и да не реагираме по напътствието на някой. Би трябвало да съхраним най-малко малко самолюбие и да намерим своето място в този комплициран свят.


Говорих за някогашни или настоящи сътрудници на съветските спецслужби ГРУ (военното разузнаване – бел. ред.). Те може да са отмъстили на Скрипал, само че без глобата за това на ръководителя на ГРУ, а още по-малко на Кремъл. Този вид ми се коства много евентуален, само че не изключвам, че всичко може да се е случило по различен метод. Дали ще дочакаме изявление на Сергей Скрипал? Бих се радвал да го чуя, тъй като това дело припомня на „ акция за заплашване “. Тя повлия извънредно доста на усещането на Русия (по въпроса за нейната външна политика аз не храня илюзии) на някои страни освен в Европейски Съюз, само че и по света – тези, които непринудено се причислиха към антируските наказания. Би било хубаво да чуем пояснение, само че персонално аз не съм надъхан доста оптимистично.

На първо място, бих желал да кажа, че президентът, като главнокомандващ на въоръжените сили на Чехия и държавен глава има правото да дава поръчения на спецслужбите. Съгласно закона, той би трябвало да прави това със знанието на държавното управление, т.е. министрите би трябвало да знаят за това. Дали те са знаели, или не, мен към този момент не ме визира. Това, че Земан е сложил задача на спецслужбите, е обикновено. Лично аз не бих го направил обществено. Земан можеше да не постъпва по този начин, както можеше и да не оповестява обществено резултатите от работата им. Защото като най-малко това бе изтълкувано погрешно, защото евентуално някои думи бяха разбрани неправилно. Така или другояче, президентът сподели, че „ Новичок “ се е произвеждал у нас, което провокира огромен звук. Но основното е, че това подхожда по противен метод на заявките на руснаците, които през цялото време ни сочеха като една от страните, където умеят да синтезират „ Новичок “, а да се съмняваме в това, е безсмислено. Наистина, заявката за „ Новичок “, с който са се пробвали да отровят Скрипал в Солсбъри беше доста мощно и руснаците не си помогнаха доста. Като цяло, казано с други думи, президентът не трябваше да споделя обществено своята информация.

В моите очи обликът на Русия не се утежни, тъй като съм уверен, че Путин в никакъв случай не би направил такава нелепост, като ликвидиране на двоен сътрудник, който е прекарал няколко години в пандиза и е освободен преди осем години през 2010 година. Винаги би трябвало да си задаваме въпроса: Кому е преференциално? Според мен в този случай за Путин не може да има никаква полза. Даже не приказваме за това, че отивайки на сходна мярка, Русия би лимитирала в бъдеще своите благоприятни условия за продан на хванати сътрудници. Защото в случай че вие убивате този, който сте пуснали, то надали другите страни ще желаят да обменят с вас. Придържам се към мнението, че Русия не е заплаха за сигурността на НАТО по няколко аргументи. Тя няма военната мощност за това и няма стопански интерес. За Русия това би било самоубийство. Но Русия е комплициран състезател, който няма да сътрудничи със Запада постоянно, когато на него това му е преференциално и постоянно ще отстоява личните си ползи в ущърб на Запада, когато това е жизненоважно за нея.
Ако си спомним какво се приказва от Русия, то от 2008 година тя възразява против разширението на НАТО за сметка на такива страни като Грузия и Украйна. И в случай че Русия от дълго време е присъединила в своите стратегически документи точка, че НАТО е нейният главен зложелател, то не би трябвало да се учудваме, че тя прави това, което прави. Не си коства да си даваме тип като на момченце, хванато със свалени панталони. Просто Русия приказва и работи. Аз към този момент доста пъти споделях: в случай че желаете да променяте геополитическото устройство на Европа в ущърб на ползите на тези, които са го определяли преди този момент, вие би трябвало да имате две неща: мощ и храброст да го извършите.



Ясно е, че Западът не желае – мен това не ме учудва – да води война с Русия нито поради Грузия, нито поради Украйна. И е изцяло ясно, че Русия ще се старае да нарушава интеграционните процеси в Европейския съюз. Също е закономерно, че тя ще се постарае да пречупи единството на страните в НАТО. За това тя, което е разумно, ще употребява агентурна информация, разнообразни дезинформационни акции и така нататък, въпреки че не бих желал да пресилвам тяхното значение. Просто е значимо да разберем, че щом руснаците са споделили: „ Да, НАТО е наш зложелател! “, то те ще създадат всичко, с цел да минимизират оптимално тази опасност за себе си. От друга страна, ние, западните страни, би трябвало да бъдем предсказуеми. Ако твърдим, че Русия (макар и да не се придържам към това мнение) е непосредствена опасност за Запада, то би трябвало да си зададем въпроса за какво единствено пет страни в Алианса отделят 2% от Брутният вътрешен продукт за въоръжение. При това Чешката Република, където толкоз доста приказват за заплахата от Русия, отделя всичко към един %. По този метод ние демонстрираме на Кремъл противоречие сред това, което приказваме и това, което вършим. В Кремъл седят напълно не простаци и виждат това разминаване.
С други думи, в случай че имаме желание (не считам, че това е идеална идея) да градим единна отбрана от Русия, то би трябвало да го вършим, а не просто да приказваме. Предполагам, че нашите празни вопли по никакъв начин не плашат Русия. Трябва да осъзнаем личното си състояние: Русия ни би трябвало за разрешаването на редица значими проблеми. Фактът е, че Русия ще отстоява своите ползи и по този начин прави целият свят: основното са ползите на страните, а не прокламациите за това, с кой сме огромни другари и съдружници.

Аз не бих тръгнал да настоявам сходни неща по този начин еднопосочно. Не считам, че става въпрос за полесражение в този тип, в който беше по времето на Студената война. По-скоро, със своята не напълно вярна и не напълно удачна политика в Сирия, Съединените щати разрешиха на Русия да се върне триумфално на интернационалната сцена, откакто Русия се компрометира с анексията на Крим. Русия съумя доста сполучливо да се върне на страната на Башар Асад. Съединени американски щати неуместно упорстват за неговото събаряне, без да оферират никого в подмяна, който би обединил страната и не би я развалил. Освен това, Съединени американски щати се „ отличиха “ с това, че подкрепяха по този начин наречените просирийски строеви отряди, които, преминавайки американска подготовка и въоръжавайки се, въпреки всичко бягаха при ислямистите. Като цяло, Съединени американски щати не направиха нищо мъдро.
За по-голям проблем от съперничеството сред Русия и Съединени американски щати в Сирия, аз считам рисково нарастващия спор сред Израел и Иран, които постоянно премерват силите си, въпреки, популярност Богу, индиректно и, несъмнено, със забележителна помощ от Съединените щати. Русия просто се закрепи в Сирия. Освен това, че Русия съумя да избави една от своите задгранични бази (морската база Тартус и авиобазата в Латакия), на нея ѝ се удаде да продемонстрира своето ново оръжие, да го изпита и впрочем. Това е безспорен факт, какъвто е и този, че руснаците ще играят роля в следвоенното устройство и възобновяване на Сирия.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР