Предоставянето на електронни фискални бонове ще е възможно до месец

...
Предоставянето на електронни фискални бонове ще е възможно до месец
Коментари Харесай

Касови бележки ще могат да се пращат и по мейла

Предоставянето на електронни фискални бонове ще е допустимо до месец

Хартиените касови бележки скоро няма да бъдат наложителни. Търговците ще могат да ги генерират в електронен тип и да ги изпращат на клиентите си по електронната поща или в техния профил в интернет уебсайт или мобилно приложение.

С последните промени в Закона за Данък добавена стойност бе въведена опцията за електронни фискални бонове и в този момент Министерството на финансите е подготвило и измененията в Наредба 18 за фискалните устройства и отчитането на продажбите, които да бъдат утвърдени до края на март.

САМО ЗА ТЪРГОВЦИ СЪС СУПТО

Важно изискване за издаването на електронни касови бележки е търговците да употребяват утвърден от Национална агенция за приходите програмен продукт за отчитане на продажбите. Приходната организация поддържа обществен лист на софтуери за ръководство на продажбите, така наречен СУПТО, които дават отговор на избран набор от условия, сложени от нея. Преди няколко години Национална агенция за приходите се опита да задължи всички търговци да употребяват единствено избрани софтуери, което сътвори огромно напрежение измежду бизнеса и най-много отпор на производителите и дистрибуторите на такива артикули.

Електронните фискални бонове, също като хартиените касови бележки, ще потвърждават, че закупената стока или услуга е записана в сървъра на Национална агенция за приходите и за нея е заплатен Данък добавена стойност. Всяка е-бележка ще получава неповторим номер на продажбата, който би трябвало да се пресъздава, а също по този начин ще се изписва дата на откриването и приключването на продажбата, дължимата сума, метода на даване на фискалния бон, идентификационния номер на клиента в потребителската стратегия или е-мейла му.

Важна детайлност е, че търговецът би трябвало разполага с данните на клиентите си, с цел да им изпраща фискалните бонове по електронен път. При поискване той би трябвало да ги дава и на хартия, планува наредбата.

Издаването на фискални бонове по електронен път, без наложителното потребление и поддържане на касови апарати и фискални принтери, е остаряло искане на бизнеса. Използването на модерни софтуерни решения и способи на връзка разрешава на компаниите да съкратят времето и разноските си като генерират и дават електронни бонове при продажба. 

Тази алтернатива е изключително подобаваща при онлайн търговията, само че и за комерсиалните вериги, които всеобщо вкараха потребителски стратегии и споделят с клиентите си посредством мобилни приложения.

Е-ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНА

В крайник с новите технологии са и неотдавна въведените електронни ваучери за храна, които от 1 юли т.г. изцяло ще заменят хартиените купони. Операторите на ваучери за храна към този момент оферират издаването им на електронен притежател под формата на пластика. Тези пластики се предават на работодателите, решили да вкарат този бонус към заплатите на чиновниците си.

Големите търговски вериги като Billa, Lidl, Kaufland и " Фантастико " към този момент потвърдиха, че работят с електронни ваучери.

Ползите от електронните ваучери за клиентите са опцията да разплащат закупените посредством ПОС-терминал хранителни артикули с акуратност до стотинка, като салдото и остатъчната стойност могат да се ревизират в действително време. Освен това не е належащо да се купуват непотребни артикули на касата в магазина, с цел да не се загуби част от сумата. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР