Предложенията за промени в Закона за личните данни ще бъдат

...
Предложенията за промени в Закона за личните данни ще бъдат
Коментари Харесай

Нови правила ще засегнат производителите на мобилни телефони

Предложенията за промени в Закона за персоналните данни ще бъдат показани за публично разискване до дни. Очакванията са те да влязат в действие до края на май. Това сподели в студиото на " Денят стартира " ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов. Някои от измененията ще обиден производителите на мобилни телефони.

Венцислав Караджов - ръководител на КЗЛД: Това не би могло да се случи, в случай че лицето не позволи съответните варианти за достъп до телефона. Физическите лица би трябвало да знаят, да прочетат деликатно тази информация, а не да одобряват всичко... Това от 25-и май би трябвало да бъде променено и всички производители на телефони би следвало да пренастроят този програмен продукт, тъй че да не събира безусловно всички персонални данни. След 25 май регламентът, новите условия, оказват на тези компании по дифолт и по произвеждане на софтуера да не включват разширени варианти за събиране на персонални данни. Физическото лице единствено да реши кое да се събира и кое не.
Новият европейски правилник за отбрана на персоналните данни се плануват наказания и регулация за приключването на имейли.

У нас тази дни доста хора получават фишинг известия от мними " финансови институции ", които желаят попълване на персонални данни.

Караджов акцентира, че и най-хубавите регулации не могат да спрат хората със злоумишлен интерес. Разбира се, те могат да открият пост фактум съответните нарушавания и органи като Комисията за отбрана на персоналните данни могат да ги глобяват. Трудното обаче е по какъв начин да се сътвори превантивна среда, най-много в метода на мислене на хората, разяснява още ръководителят на КЗЛД.
Венцислав Караджов - ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни: Това което хората би трябвало да знаят първо е, че когато употребяват осведомителното общество, интернет, в това число имейли, би трябвало повече да се интересуват от изискванията, при които ги употребяват. Когато използваш мейла си, би трябвало да се поинтересуваш за вградените способи на отбрана на тази електронна преписка. Имейлът дава опция за автоматизирано изменение на паролата през избран интервал от време. Ако не си присъединил тези варианти на имейла си, има огромна възможност тази ключова дума, която се употребява дълготрайно време, при нездравословен интерес от избрани лица да бъде разкрита.
Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР