Предложенията на Делян Пеевски нямат място в Закона за задължителното

...
Предложенията на Делян Пеевски нямат място в Закона за задължителното
Коментари Харесай

Националната библиотека: Медийният закон на Пеевски е сбъркал адреса

Предложенията на Делян Пеевски нямат място в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, защото са напълно отвън обсега му. Това се споделя в мнение на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", изпратено до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева , шефа на медийната комисия Вежди Рашидов и до министъра на културата Боил Банов .
Това е следващата институция, която подлага на критика така наречен медиен законопроект на депутати от Движение за права и свободи, чиято рекламация е, че щял да осветява собствеността и финансирането на медиите.
През пролетта Министерството на културата също разяснява, че Пеевски погрешно адресира предложенията си в закон, чиято цел е да съхранява книги, вестници и други като част от националното културно завещание.
Законът за наложителното складиране е един от устройствените за Националната библиотека и тя го пази.
" В Европа и в останалите страни по света законите и другите нормативни актове, свързани със наложителното складиране на печатни и други творби, не съдържат текстове, сходни на препоръчаните от вносителите, защото те са отвън предмета и сферата на деяние на законодателството за печатното складиране. Предполагаме, че приемането на направените оферти се дължи на обстоятелството, че една част от народните представители не познават в елементи закона. Вероятно по тази причина се приказва за него като за " медийния закон ", написа в мнението на доцент доктор Красимира Александрова, шеф на библиотеката.
Според нея е нужно да се направи спомагателен изчерпателен разбор както на систематичното място за сходни промени, по този начин и на " нуждата от откриване на собствеността, финансирането на доставчиците и определянето на държавния орган, който ще следи за неговото използване ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР