Върховният административен съд окончателно реши, че Столична община трябва да

...
Върховният административен съд окончателно реши, че Столична община трябва да
Коментари Харесай

ВАС: Реорганизацията на бул. „Витоша“, „Патриарх“-а и ул. „Фритьоф Нансен“ е незаконна

Върховният административен съд дефинитивно реши, че Столична община би трябвало да приключи новата организация на движениие по булевардите “Витоша “, “Патриарх Евтимий “ и улица “Проф. Фритьоф Нансен “ в центъра на София.

Съдът остави в действие предписание № 5390 от 16.05.2024 година по административно дело № 4553/2024 година на Административен съд София – град. С него първоинстанционният съд е разпоредил да бъдат абсолютно прекъснати дейностите осъществявани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмет по превоз Илиян Павлов по въвеждане на нова непрекъсната организация на придвижването в гр. София по бул. “Витоша “, бул. “Патриарх Евтимий “ и ул. “Проф. Фритьоф Нансен “ посредством разчертаване на нова пътна маркировка, слагане на пътни знаци, преградителни уреди и така нататък

Първоинстанционният съд е приел, че неналичието на настоящ общоприет проект за организация на придвижването за процесния сектор, както и за цялата община обуславя извод за безпричинно осъществяване на дейности по въвеждане на нова непрекъсната организация на придвижването на посочените местоположения. Съдебният състав е открил и приел, че не са спазени условията на член 9, алинея 1 и алинея 2 от Наредба № РД-02-20-2 от 24.10.2022 година за образуване на придвижването по пътищата, отворени за публично прилагане, а точно не е извършена съгласувателна процедура на предварителния план на Генерален проект за организация на придвижването /ГПОД/, написана в девет точки. Не е изпълнено и условието по алинея 2 – окончателният план на проекта да е утвърден от общинския съвет по предложение на кмета, съпроводен от протокола на ЕСУТ за приемане на окончателния план.

Върховните магистрати одобряват, че първостепенният съд вярно е приел, че актът не е задоволителен да обоснове осъществяваните дейности, като актуалният състав излага спомагателни претекстове. Действително в Наредбата е написано изключение в член 10, алинея 2, по отношение на алинея 1, т. 5, съгласно което се позволява координиране и одобрение по реда на съответната общинска разпоредба за образуване на придвижването на независим проект за организация на движението/проект за организация и сигурност на придвижването в обитаемоте места (ПОБДНМ), който отчасти не подхожда на настоящия общоприет проект за придвижване, стига да не е в несъгласие с главните му схеми. Това изключение обаче е използвано единствено когато се касае за отчасти противоречие с настоящия общоприет проект, какъвто се сподели нагоре, че няма, затова тази опция е изцяло неприложима.

Последният Генерален проект на Столична община е признат с Решение № 115 на СОС по Протокол №11 от 08.03.2012 година Към момента на осъществяваните в действителност дейности по новата организация на придвижването, интервалът на деяние на този проект е изминал, затова няма настоящ проект. Липсата на настоящ Генерален проект за организация на придвижването за Столична община или за процесния сектор, според който да се правят дейностите по въвеждане на нова непрекъсната организация на придвижването на трите булеварда в центъра на столицата.

Не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се правят фактическите дейности, заради което същите са лишени от съображение и вярно съдът е разпоредил тяхното преустановяване.

Касационният състав на Върховен административен съд приема, че първоинстанционният съд е постановил вярно предписание, което следва да бъде оставено в действие.

Определението на Върховен административен съд е дефинитивно.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР