Предложенията, касаещи разделянето на Закона за движение по пътищата на

...
Предложенията, касаещи разделянето на Закона за движение по пътищата на
Коментари Харесай

Пак се борим с войната по пътищата с по-високи глоби

Предложенията, касаещи разделянето на Закона за придвижване по пътищата на три обособени закона (първият от тях ще визира самото придвижване, вторият – водачите, а третият – транспортните средства), изкристализират от ден на ден. Идеята за делението е много остаряла, само че към този момент по нея работи работна група и скоро се чака да се стигне до спор в Народното събрание.
Драстично се планува да скочи санкцията за неправоспособни водачи – 600 лв.. Това се отнася както за тези, които нямат книжки, по този начин и за хора с отнети краткотрайно свидетелства. В момента глобата е от 100 до 300 лв.. По-висока глоба ще има за прекосяване на червен светофар – тя се покачва от 100 на 150 лв.. Също с толкоз ще се глобява водач, в случай че не даде преимущество на велосипедист при прекосяването на велосипедна пътека, написа в. " Сега ".
С 500 лв. пък ще се санкционира притежател или вписаният в свидетелството за регистрация ползвател, който дава ръководството на автомобила си на разположение, използвало алкохол или опиати. В сегашния закон санкцията също варира сред 100 и 300 лв.. Санкция от 300 лева се планува за ръководство на МПС с оповестена за изгубена, открадната или с изтекла отминалост шофьорска брошура.
В проектозакона е планувана санкция от 20 лв. за водачи, които надвишават скоростта с до 10 км/ч. В момента наказването се ползва за превишаване с 10 и повече км/ч. Това значи, че отсега нататък ще могат да глобят и за над 5 км над позволената скорост, макар че има позволена неточност при техниката за надзор, която е в границите на към 2-3 км.
Всички тези оферти провокираха рецензии от известни специалисти, подвизаващи се по телевизионните студия. Йонко Иванов, ръководител на Съюза на преподавателите по автомото подготовка е безапелационен, че наказванията се измислят единствено по отношение на водачите, само че не и по отношение на тези, които поддържат пътищата . Пред Българска национална телевизия той попита и за какво има предложение за възбрана за млади водачи да карат коли над 67 конски сили за половин година, а не се мисли за по-добро образование. Христо Радков от Българското обединяване на водачите поддържа сътрудника си и попита къде и каква е статистиката, обуславяща такава възбрана, а някогашният шеф на КАТ Алекси Стратиев акцентира за следващ път, че в България няма по какъв начин и кой да събира санкции. Той не се съгласи и с изказванията, че нямало планувани ограничения против институции - има оферти да се постановат санкции на длъжностни лица, които не са си свършили работата .
Проверка на Actualno.com в плана за Закона за придвижване по пътищата сподели, че в член 216 написа следното: 2000 лв. санкция за длъжностно лице, което не е взело навреме ограничения за премахване или обозначаване по открития метод на затруднение на пътя или неизправност; което подреди да се ремонтира път или да се сложи оборудване или затруднение по него, без да е взел ограничения за обезпечаване на сигурността на движението; което промени въведената организация на придвижване без позволение на ръководещия пътя и без координиране с Министерство на вътрешните работи. Глобата се постанова и в случай че не се следи за " положението на пътя, пътните такъми и пътната маркировка ", откакто документално има такива инструкции към съответното длъжностно лице.
Какво ново при изпитите?
Промени ще има в теоретичния изпит за кандидат-шофьорите. Той ще се състои от решение на тест за инспекция на знанията за ръководство на МПС и инспекция на усещанията и държанието на лидера посредством интерактивни видеоклипове. Практическият изпит пък ще се организира на образователна площадка, както и по пътища, отворени за публично прилагане, във и отвън обитаемоте места.
Лице, което е изгубило дееспособност да ръководи МПС, ще се позволява до образование за възобновяване на дееспособност не по-рано от 12 месеца от датата, на която е върнато или отнето свидетелството и след осъществяване на лекционно образование за сигурността на придвижването по пътищата в структурите на Министерство на вътрешните работи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР