Предложеният Закон за маслодайната роза ще заличи поминъка и хората

...
Предложеният Закон за маслодайната роза ще заличи поминъка и хората
Коментари Харесай

Законът за розата ще заличи поминъка на хората с малки стопанства


Предложеният Закон за маслодайната роза ще заличи поминъка и хората с дребни и междинни стопанства в розопроизводството. За това предизвестява националният представител от Българска социалистическа партия Веска Ненчева в своя позиция по новия законопроект, импортиран за разискване в Народното събрание.

Публикуваме цялостния текст на мнението:

След броени седмици стартира розоберът в карловския край, предстоящо време за всички хора в региона. Маслодайната роза е благоуханна хубост, всеотдайна грижа, целогодишен труд и единствена опция за фамилен бюджет на доста фамилии от Подбалкана. И по този начин е от незапомнени времена.
Преди година /19 май 2018г./ застанах до дребните и междинни розопроизводител в митинга против ниските цени и отхвърли на преработвателите да изкупуват набрания цвят. Бях на срещите в МЗГХ, задавахме с сътрудници въпроси на парламентарен надзор в залата на Народното събрание. Организирах среща в Карлово с членове на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, на която имаше съответни оферти от розопроизводителите. Застанах зад настояванията им за помощ и гаранция от страната посредством Закон. Да, Закон за розата е нужен!
Дни преди акцията предложение за Закон към този момент има. Санкциониращ и наказателен за тези, които го желаеха. МЗГХ не се съобрази с нито един от ползите на дребните и междинни розопроизводители.
Държавата не погледна далновидно и в връзките сред огромните и дребните розопроизводители, в противен случай, посредством оферти Закон изостря връзките сред тях и насажда неприязън, нездрава конкуренция и спорове.
Подкрепям Становището на членовете на Комисията по земеделие и храни от Българска социалистическа партия " Считаме, че Закон за маслодайната роза е нужен, само че това което се предлага за разискване и приемане от Народното събрание няма да реши нито един проблем в бранша. Обратно, ще докара до отлив от производството на рози от междинните и дребни стопанства. В този тип не можем да подкрепим законопроекта. "
Ако Народното събрание одобри Закона в този тип, влизайки в действие незабавно след обнародването му в Държавен вестник, посредством тежкия административен режим се лишава опцията на стопаните да обработват дребните розови градини.

Какво следва да се случи:

1. Създаване на регистри за производителите на розов цвят, на розопреработвателите и обектите за произвеждане на артикули от цвят на маслодайна роза.
Въпросът е: Направи ли си труда някой от МЗГХ авансово да разбере какъв брой фамилии отглеждат дребни и междинни розови градини в региона на Подбалкана, тъй като е реалност, че за доста фамилии, развъждането на маслодайната роза е единственият метод да закърпят годишния си бюджет.

2. Законът планува извънреден надзор. Седем структури ще реализират надзор: Министерство на земеделието, храните и горите; Изпълнителна организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол; Българска организация по сигурност на храните, в това число и Областните дирекции; Областни служби " Земеделие ", в т. ч. и общински подразделения; Институт по розата и етерично-маслените култури към Селскостопанска академия; Районна здравна инспекция; Кметове на общини. Безпрецедентен надзор в българското и европейско законодателство.
Въпросът е: Разбират ли създателите на план за Закона, че розовият цвят се бере, предава и незабавно се преработва. Розов цвят НЕ МОЖЕ да се съхранява!
Разбират ли, че първо би трябвало да се окаже поддръжка на хората, които обработват малко розови насаждения преди да се санкционират със наказания, за това че не са се записали.

3. Сериозната административна тежест за производителите на розов цвят е с невъобразим надзор, комбиниран с още по-сериозни администартивнонаказателни разпореждания. Ако производител не е вписан в регистъра, рискува санкции от 500 лв. до 5000 лева
Въпросът е: Защо се постановат репресивни санкции за розопроизводителите? Какви тласъци се оферират на розопроизводителите и розопрераобтвателите, преди глобите? Така ли се поддържа родното розопроизводство - с санкции от 500 до 5 000лв.? Защо служители от министерските кабинетите не са измежду хората и не се интересуват от всички проблеми на розопроизводството, въпреки всичко жълтите павета не са Олимп.

4. В спомагателните разпореждания плануват райониране на производството на рози и надлежно като резултат гарантиране на предпазеното географско напътствие " Българско розово масло "
Въпросът е: Районирането ли е панацеята за развиване на бранша?
Този план на Закон е надменно безхаберен към проблемите на дребните и огромни розопроизводители и розопреработватели!

Това е следващият Закон, предлаган от ръководещите, който лишава от хората.
Отнема опцията фамилиите от региона да останат, да се трудят и умерено да отглеждат децата и да се грижат за възрастните си близки тук.
Отнема опцията за обикновено битие на пазара, както на огромни, по този начин и на дребни розопроизводители и розопреработватели. Нагнетява враждебни връзки и спорове сред тях.
Отнема младежите от Розовата котловина, които са принудени да заминат при свои другари в чужбина, да берат непознати ягоди, не нашите, българските РОЗИ?
Розовата котловина би трябвало и аз желая тя да е жива!
Протестите на розопроизводителите и розопреработвателите единствено от акция на акция са обречени на неуспех. Действията и работата би трябвало да са сплотени и целенасочени, с цел да имаме добър, работещ и сполучлив " Закон за маслодайната роза ", само че не и този!

Веска Ненчева, депутат
от 17 МИР Пловдив област
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР