Предложеният от служебното правителство Проект на Бюджет за 2023 г.

...
Предложеният от служебното правителство Проект на Бюджет за 2023 г.
Коментари Харесай

Дацов за бюджета: В тази неясна ситуация партиите трябва да поемат отговорност

Предложеният от служебното държавно управление Проект на Бюджет за 2023 година дава основа за диалози в 49 Народно заседание. Ако има съгласие сред политическите партии, могат да бъдат реализирани доста цели.

Това съобщи в изявление за БГНЕС финансистът Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите (2001 – 2009 г.).

Той означи, че Министерството на финансите предлага базовия вид на бюджет при непроменена политика. „ Оттук-нататък, в случай че забележите в първата част на отчета към бюджета, МФ е устойностило разнообразни сюжети и друг вид набор от ограничения. С оглед на неразбираемата обстановка в Народно събрание от МФ считат, че няма кой да припозная този бюджет, както се получи и предходните пъти “, съобщи Дацов.

Според него е нарисувана една реалистична обстановка и в случай че продължим по този път ще нарушим европейското законодателство и ще изпаднем в процедура за свръхдефицит. Направен е набор от ограничения и парламентарно показаните партии, в случай че са виновни, би трябвало да изберат кои от тези ограничения да бъдат приложени, с цел да се реализира бюджетен недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт. „ В тази неразбираема обстановка, водещите политически сили би трябвало да си поемат отговорността. Ако ще съществува бюджет, би трябвало да реализират някакво единодушие, даже и да не създадат държавно управление. Ако създадат държавно управление, тогава ще е елементарно. То ще има лична стратегия, лична визия. Естествено те могат да стъпят и върху това, което е направило МФ “, съобщи Дацов.

Той обърна внимание, че посоченият бюджетен недостиг е на касова основа по националната методология и не изключи той даже да е по-голям. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР