Предложените промени в Конституцията са тежко посегателство срещу националния суверенитет.

...
Предложените промени в Конституцията са тежко посегателство срещу националния суверенитет.
Коментари Харесай

Михаил Миков: В предложените конституционни промени има абсурди

" Предложените промени в Конституцията са тежко посягане против националния суверенитет. Предлага се във връзка с депутатите и на министрите да няма това условие още от Търновската конституция да са единствено български жители. Това е жестоко обиждащо националното самочувствие ". 

Това сподели пред БНР Михаил Миков, някогашен народен представител, министър на вътрешните работи и ръководител на Народното събрание. 

Президентът: Проектът за промени в Конституцията е нахлуване против демокрацията

И добави, че офанзивите против президента и оправданието с политическата неспособност да се построи устойчиво болшинство, прехвърлянето на цялата отговорност върху президента, че служебните държавни управления управляват дълго време, се трансформират в решение за конституционна смяна, в която също има парадокс: 

" За длъжностен министър председател са посочени три фигури, от които президентът да избира. Едната е политическа - ръководителя на Народното събрание. Другата е фигурата на ръководителя на Конституционния съд. Третата алтернатива е шефът на Българска народна банка. Това е мъчно разбираемо... Но целта е да бъде стеснен президентът при образуването на длъжностен кабинет ". 

В предаването " 12+3 " Миков уточни, че има и друг текст, който буди неразбиране, тъй като съгласно импортирания план в един миг може да има по едно и също време два Народното събрание. 

Според него се цели и преодоляване на прокуратурата от политическата власт: 

" Страхуват се основният прокурор да бъде избиран от Народното събрание, тъй като тогава ще е ясна отговорността. Затова се прави косвен метод - вкарва се прокурорска гилдия, в която болшинството е избор от Народното събрание, тя избира основния прокурор и се занимава с кадруването на прокурорите. Така прокуратурата ще стане политическа функционалност. Всичко това се прави безшумно и добродушно, без пояснение. Прави усещане, че същите хора през 2015 година обещаваха цветя и рози след такава смяна ". 

По отношение на регулаторните органи той уточни, че се планува болшинство от 2/3, но колкото по-голяма е фрагментацията на политическото посланичество в Народното събрание, толкоз повече се заменят елементарните болшинства с квалифицирани. 

Интервюто на Петър Волгин с Михаил Миков в предаването " 12+3 " можете да чуете в звуковия файл. 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР