Предложените от Министерство на финансите мерки за ограничаване на сивата

...
Предложените от Министерство на финансите мерки за ограничаване на сивата
Коментари Харесай

Бизнесът е песимист към опитите на властта да ограничи проблема със заплатите в плик

Предложените от Министерство на финансите ограничения за ограничение на сивата стопанска система доста покачват административната тежест за компаниите, само че е малко евентуално да реализират мечтаните резултати. Това гласи мнение на АИКБ по плана на бюджет за 2023 г.

Едно от предложенията планува заплатите във компании с над 50 души личен състав и в заведенията за хранене да се дават единствено по банкова сметка. Това не взема решение казуса със “заплата в плик ”, показват от АИКБ. Най-честата процедура е подписване на трудов контракт със заплата по-ниска от контрактуваната, възнаграждението по контракт се превежда по банков път, а останалата сума се дава в брой. Според АИКБ, когато банковите заплащания са наложителни, те би трябвало да бъдат безвъзмездни или банковите такси да са алегорични. В противоположен случай това е обезпечаване на спомагателни доходи и облаги на банките в България.

От бизнеса се афишират и срещу концепцията компаниите всеки месец да дават данни на Национална агенция за приходите за парите в касата и за сумите, които е взел в брой притежателят. Недобросъвестните данъкоплатци е доста евентуално да заявяват погрешни данни и по този начин да останат отвън полезрението на Национална агенция за приходите, показват от АИКБ.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР