Предложението за намаляване на ДДС на хляба на 9% няма

...
Предложението за намаляване на ДДС на хляба на 9% няма
Коментари Харесай

Собственик на пекарна: По-нисък ДДС няма да помогне на малкия бизнес

Предложението за понижаване на Данък добавена стойност на хляба на 9% няма да помогне на дребния бизнес, разяснява за Радио Варна Николай Николов, притежател на квартална пекарна в морската столица.

" За такива дребни производства като нашето сходна мярка няма да докара до намаляване на цените, тъй като би трябвало да бъде намалено Данък добавена стойност на брашно, сол, вода, ток... От тази смяна биха имали изгода огромните хлебозаводи, които заплащат по 200 хиляди лв. Данък добавена стойност на месец. "

Пекарната в квартал " Левски " е купувала италиански брашна на цена от 2 лв. за кг през септември предходната година, а в този момент цената е двойна. Българските брашна покачиха цената си с 10-12%, изяснява нарасналите си индустриални разноски Николов.

" В нашето произвеждане цената на суровината не е толкоз определяща за цената на крайния артикул. Токът ни се качи два пъти - първото нарастване беше към 30-40%, след това още толкоз, а сега стигна 300. Плащахме хиляда лв., а в този момент към 2800-3000 лв.. "

Икономистите Валя Петрова и Десислава Николова прецизират, че диференцираните ставки на Данък добавена стойност до момента не са довели поевтиняване на нито един артикул или услуга. Те не чакат изсветляване на бизнеса.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР