Предложението за болничните е на патриотите - ако беше наше

...
Предложението за болничните е на патриотите - ако беше наше
Коментари Харесай

ГЕРБ прехвърлят идеята за болничните на Обединени патриоти

Предложението за болничните е на патриотите - в случай че беше наше и на държавното управление, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в Министерски съвет, съобщи в коридорите на Народното събрание председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

От думите й се разбра, че занапред ще се сътвори работна група, която да създаде текстовете, както и че от това предписание ще бъдат изключени майките, когато имат болничен за гледане на болно дете, както и хората, претърпели трудова акцидент.

В четвъртък ръководещата коалиция взе решение от 1 януари работодателят да не изплаща първия болничен ден. Другата сделка е за нарастване на минималните пенсии до 250 лева от 2020 година

"Това с изключение на, че значи, че повече хора, които не са във фиктивни болнични ще работят и оттова ще има повече продукция и повече пари за работни заплати, ще има индиректен резултат върху болничните ", добави Менда Стоянова.

Шефката на Бюджетната комисия счита, че постоянно във всяка една рестриктивна мярка, без значение в коя област се намира тя, ще има и такива, които са добросъвестни, само че попадат под ударите на тази мярка. Нямало 100 % правдивост.

"Имахме среща с нашите съдружни сътрудници и те настояха за тези няколко ограничения и те настояха, тъй като вземат участие в тази коалиция и желаят да отчетат политики, които те са съумели да отвоюват в тази коалиция. За нас е извънредно значимо тази коалиция да остане постоянна и държавното управление да довърши мандата си. Вчера статистиката регистрира още веднъж растеж на Брутният вътрешен продукт 3, 7 %. Средната работна заплата през 2020 година 1400 лева Строят се автомагистрали, вършат се пътища, вкарва се тол система и доста други ограничения, които са значими и потребни. Важно е да има непоклатимост, значимо е държавното управление да довърши мандата и програмата си. Това значи, че нашите съдружни сътрудници в диалог с нас също би трябвало да съумяват да осъществят своите обещания и ограничения, планувани в техните стратегии ", заключи Стоянова.

Синдикатите декларират подготвеност за митинги, в случай че концепциите за болничните се материализират. "Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че по този начин елементарно ще мине този въпрос, е сбъркал ", съобщи пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него по този метод няма да се пресече практиката за издаване на подправени болнични, а ще бъдат осъдени изрядните.

"Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква виновност. Как ще разбираем на една майка, която би трябвало да си гледа болното дете, че първият ден няма да ѝ бъде заплатен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това значи да ѝ вземем горе долу половин заплата на година, без да ѝ разбираем за какво. Това е скандално ", съобщи още президентът на КНСБ.

Работодателските организации поддържат концепцията. Според тях неплащането на първия ден от болничния е стъпка в вярната посока, само че не е задоволително. "Когато не крадеш от сътрудника си, това което той е изработил – ще си го получи. Второ, ще се създаде доста повече. На половина в случай че се лимитират тези безобразия ще имаме 1 милиарда повече. Работникът ще получи четирикратно повече, в сравнение с е ощетен ", съобщи ръководителят на АИКБ Васил Велев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР