Предложението включва преместването на дисциплинарните съдебни въпроси под юрисдикцията на

...
Предложението включва преместването на дисциплинарните съдебни въпроси под юрисдикцията на
Коментари Харесай

Полша най-накрая представи закон за съдебна реформа

Предложението включва преместването на дисциплинарните правосъдни въпроси под юрисдикцията на Върховния административен съд. Съдиите към този момент няма да бъдат подложени на дисциплинарни инспекции, в случай че издигнат подозрения по отношение на сътрудници. Приемането на проектозакона не е обезпечено, като съдружният сътрудник " Обединена Полша " ще има основно значение.
След дълъг интервал на влошени връзки сред Полша и Европейския съюз (ЕС) поради проблеми с върховенството на закона държавното управление във Варшава най-сетне показа проектите си за правосъдна промяна. Тя обгръща преместването на дисциплинарните правосъдни процедури под юрисдикцията на Върховния административен съд. Досега тези проблеми се разглеждаха от професионално виновната камара на Върховния съд, която съгласно Европейската комисия (ЕК) извършва желанията на локалното държавно управление.

Измененията също по този начин включват разяснения на използването на проби за самостоятелност на съдиите, написа полското издание TVP. Проектозаконът също по този начин ще приключи глобите против съдии, които повдигат въпроси по отношение на статута на сътрудниците си, като полският министър по европейските въпроси Шимон Шинковски вел Сек добави, че има и редица други решения от по-техническо естество.
Реклама
Промените са били разисквани и с Европейска комисия, като диалозите са траяли повече от месец, съобщи Вел Сек пред Euractiv. В случай че предлагането бъде утвърдено от Народното събрание, Европейска комисия ще позволи потреблението на средства от проекта за възобновяване на страната, съобщи държавният представител Пьотр Мюлер. " Ако този план бъде признат, това ще бъде еднакво - това е декларацията [от Европейската комисия] - на разпределяне на средства за Полша ", съобщи той пред Politico. Полша би трябвало да получи общо 35 милиарда евро от Европейския фонд за възобновяване и развиване, като 23 милиарда евро са под формата на грантове. Тези средства са от огромно значение за страната, която е една от най-тежко засегнатите - членки на Европейски Съюз, от войната в Украйна. Данни на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците демонстрират, че към септември съвсем 1.4 млн. украинци са потърсили леговище в Полша.

Независимостта на правосъдната система и потреблението на дисциплинарни ограничения за наказване на съдии, които се афишират срещу правосъдните промени на държавното управление, са в основата на разногласието за върховенството на закона сред Полша и Европейски Съюз. Правителството твърди, че са нужни дълбоки промени, с цел да бъдат полските съдилища по-ефективни, налични и изчистени от съдии от комунистическата епоха. Приемането не е обезпечено Въпреки това приемането на предлагането, което е направено от ръководещата партия " Право и правдивост ", ще се нуждае от гласовете на крайнодесния си съдружен сътрудник " Обединена Полша ". Одобрението от страна на Народното събрание е още по-голям проблем, откакто ръководещата партия загуби болшинството си на изборите през 2019 година

Един от най-големите евроскептици в кабинета на министър-председателя Матеуш Моравецки е правосъдният министър Збигнев Зиобро, който е водач на " Обединена Полша ". Решението на партията към момента е неразбираемо, като нейни представители са помолили Моравецки за няколко дни, в които да обмислят предлагането.

Това е и повода министър председателят да призове за съдействие от страна на опозиционните партии, макар че съгласно анализатори те също не бързат и нямат изключително предпочитание да оказват помощ на държавното управление. " Готови сме да работим, само че няма да става на бързи обороти. Мисля, че има време за това идната седмица ", сподели пред Politico Борис Будка, парламентарен водач на опозиционната партия " Гражданска платформа ". " Ще създадем всичко, с цел да получим средства от Европейски Съюз... само че не би трябвало да забравяме кой носи отговорността, че към момента нямаме тези пари ", споделя пред изданието Владислав Косиняк-Камиш, водач на опозиционната земеделска Полска национална партия, пред кореспонденти в Народното събрание, представен от Reuters. Президентът има последната дума, като той би трябвало да подпише закона, ако сеймът и сенатът го одобряват.
Реклама
Амбициите на министър-председателя обаче са изцяло противоположни, като първото четене на проектозакона се организира в четвъртък, а второто и третото би трябвало да се проведат във вторник.

Друг проблем, който може да спре обнародването на закона, е, че има подозрения дали смяната на пълномощия от Върховния към Върховния административен съд изобщо е конституционално решение. Според Моравецки мотив за терзание по този въпрос няма, само че президентът Анджей Дуда не е на същото мнение. " Първо ще оценя въпроса за сходството на измененията с конституцията, само че също по този начин ще взема поради суверенното право на Полша да оформя правосъдната система по метода, по който ние като поляци желаеме ", съобщи той, представен от Reuters.

Цялостната неустановеност, която съпътства препоръчаните промени, е причина някои анализатори да са на мнение, че измененията може и да не дават отговор на условията на Европейска комисия. Якуб Ярачевски, координатор на Democracy Reporting International, основана в Берлин неправителствена организация, е един от тях. Комисията би трябвало да изчака да види окончателния текст на закона, само че в настоящия си тип препоръчаното законодателство не дава отговор на стадиите за топене на фонда за възобновяване, с които Полша се съгласи с комисията по-рано тази година, съобщи той пред Politico.
Свързани публикации Полша е все по-близо до първото заплащане от проекта за възобновяване 13 октомври 2022, 11:17 Брюксел и Полша още веднъж ескалираха разногласието за върховенството на закона 9 август 2022, 16:54 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР