Предложението Службата "Военна информация" да се преименува на Служба "Военно

...
Предложението Службата "Военна информация" да се преименува на Служба "Военно
Коментари Харесай

Службата Военна информация ще се преименува на Служба Военно разузнаване

Предложението Службата "Военна информация " да се преименува на Служба "Военно разузнаване " е признато на първо четене от парламентарната Комисия по защита. Народните представители единомислещо поддържаха план за промени в Закона за военното разузнаване.

Новото название на службата ще отрази в най-пълна степен функционалностите на военното разузнаване като специфична разследваща работа за извличане и разбор на стратегическа разследваща информация, осведомително обезпечаване на държавните институции, обезпечаване на разследваща информация за въоръжените сили и насърчаване на осведомителното и оперативно съдействие с разследващите структури на НАТО и Европейския съюз и партньорските служби, се показва в претекстовете на гласувания на първо четене законопроект.

С измененията се разписват още функционалности на службата по образуване и използване на система за обмисляне, съгласуване и отчитане на активността на разследващите структури в Българската войска в процеса на подкрепяне на началника на защитата при осъществяване на отговорностите му.

Законопроектът планува и условие към чиновниците на службата за съблюдаване на Етичния кодекс за държание на военнослужещите и цивилните чиновници. Неговото нарушение ще съставлява съображение за търсене на дисциплинарна отговорност по смисъла на Закона за защитата и въоръжените сили.

Регламентират се изискванията и редът за приемане на военна работа на чиновник, който работи в структурите от системата за отбрана на националната сигурност. Предлага се служебният или трудовият стаж, добит в тези структури, да се признава за продължителна работа, прослужено време или трудов стаж и професионален опит в службата.

Със законопроекта се уточняват и текстове, свързани със независимото обезпечаване на дейностите от Службата по отбраната на класифицираната информация, както и вътрешната сигурност и контраразузнавателното застраховане на оперативно-разузнавателната активност.

Основната цел на измененията е рационализиране на нормативната уредба, която регламентира организацията, активността, дилемите и действието на военното разузнаване в Република България. Военното разузнаване е част от системата за отбрана на националната сигурност и сплотява активността на Службата "Военна информация " и разследващите структури в Българската войска, се показва още в претекстовете.

Вносители на измененията са ръководителят на Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по закона за електронните известия Димитър Лазаров, ръководителят на Комисията по защита ген. Константин Попов, ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Пламен Нунев и народните представители Пламен Манушев, Милен Михов, Валентин Каменов и Борис Вангелов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР