Предложението на Урсула фон дер Лайен е в рамките на

...
Предложението на Урсула фон дер Лайен е в рамките на
Коментари Харесай

750 милиарда евро за Европа: ето за кого колко ще има

Предложението на Урсула фон дер Лайен е в границите на идващия бюджет на Европейски Съюз да бъдат планувани към 750 милиарда евро за стабилизиране на европейските стопански системи след рецесията с ковид. От тях 500 милиарда ще бъдат безплатни средства, а останалите 250 милиарда - под формата на заеми. Повече от 300 милиарда евро ще бъдат непокътнати за засегнатите най-тежко от рецесията страни Италия и Испания.

Парите за възобновяване на общността от пандемията ще бъдат обезпечени посредством заем от финансовите пазари, който ще бъде връщан солидарно през идващите няколко десетилетия. Точно това е новото: че парите ще бъдат отпускани на най-засегнатите от коронакризата страни-членки (отделно от парите, планувани за тях от настоящия бюджет.), само че ще бъдат връщани от всички дружно. " Коронакризата изисква вложения в невиждан мащаб ", съобщи Фон дер Лайен на изключително съвещание на Екологичен потенциал.

Лъвският дял ще получат Италия и Испания - общо над 313 милиарда евро, от които 154 милиарда ще би трябвало да връщат. По информация на ФАЦ Полша ще получи над 64 милиарда евро (26 милиарда под формата на заем), Франция – 38 милиарда (изцяло безвъзмездни), Гърция – близо 32 милиарда (9,4 млрд.), Румъния – 31 милиарда (11,5 млрд.), Германия ще получи 28 милиарда евро (изцяло безвъзмездни).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР