Предложението на Европейската комисия за преглед на Директивата за акцизите

...
Предложението на Европейската комисия за преглед на Директивата за акцизите
Коментари Харесай

От Брюксел ще искат 100 % увеличение на акциза на цигарите от 2025 г.

Предложението на Европейската комисия за обзор на Директивата за акцизите от 2011 година се чака до дни, само че съгласно изтекла информация във Financial Times в неделя, досегашните спекулации за точните стойности за двойно покачване на минималната ставка от 90 евро на 1000 къса на 180 евро на 1000 къса за цигарите, се удостоверяват от обявата в една от най-реномираните финансови медии.

Напомняме, че българският данъчен календар, който служебното държавно управление внесе в Народното събрание и за който следва второ четене в Комисия по бюджет и финанси, планува до 5% нарастване на година или едвам 15% общо нарастване от от 2025 година

Financial Times разполага с детайлите от плана на ЕК за смяна на Директивата за акцизите. Настоящата минимална ставка за кутия цигари от 20 броя е 1.80 евро или почти 3.50 лв.. Комисията предлага 100% нарастване или най-малко 3.60 евро на кутия, което прави към 7 лв. чист данък. Това значи, че от 2025 година, кутия цигари ще би трябвало да доближи до пушачите на най-малко 10 лв., като се прибави цената на продукта, Данък добавена стойност, търговски и други разноски.

По отношение на новопоявилите се през последните години артикули - течностите за електронни цигари и вейпове, както и бездимните тютюневи произведения, изтеклото предложение на Комисията, планува 20% от цената за по-слабо никотиновите и 40% за по-силно никотиновите течности, а нагреваемите артикули ще се таксуват с акзиз от 55% от цената или номинален най-малко на половина по-нисък от този на цигарите - 91 евро, т.е. към 1.80 евро на кутия.

Истинският спор сред Комисията и страните членки, обаче, занапред следва. Според Financial Times в отчета на Комисията се загатват с илюстративна цел страните, които ще срещнат най-големи усложнения и в които новите минимуми ще имат най-сериозен резултат върху потребителите и върху икономическите оператори - преди всичко е България, следвана от Словакия, Полша и Унгария, където цените на цигарите се считат за прекомерно ниски. Двойно по-високият най-малък предел на данък за цигарите ще се окаже неосъществим за България и се чака да заплаши актуалното ниско равнище на контрабандата, в случай че покачването не се реализира гладко и стъпково при задоволително дълъг временен интервал.

Корекциите на акцзите имат за цел да ускорят процеса в Европейски Съюз за " потомство без тютюнев пушек " до 2040 година Като част от проекта на Европейски Съюз за битка с рака, задачата е да се понижи използването на тютюн измежду жителите на Европейски Съюз от настоящето приблизително равнище от към 25% до 20% през 2025 година, и след въвеждането на новите ставки да доближи под 5% до 2040 година Брюксел чака, че ценовият напън върху пушачите ще накара мнозина от тях да се откажат. Същевременно, в случай че има най-малко една добра вест в изтеклия план, това е, че ЕК посредством препоръчаната стойност на минималните условия за нагреваемите произведения удостоверява, че те имат по-нисък риск - за тях акцизът ще остане двойно по-нисък. Така пушачита на цигари ще могат да задоволяват потребностите си от тютюн, само че по по-малко нездравословен метод.

Алберто Алемано, професор по контролиране на Европейски Съюз във факултета по предприемачество на HEC Paris, загатва, че неналичието на акцизна рамка за целия Европейски Съюз за нагреваемия тютюн до момента " отслабва напъните за надзор на тютюна " на общия пазар.

Комисията планува нарастването на налозите върху цигарите да генерира в допълнение общо 9,3 милиарда евро за страните-членки на Европейски Съюз.

Роб Бранстън, старши учител по стопанска система и член на изследователската група за надзор на тютюнопушенето на Университета в Бат, Англия, оповестява за Financial Times, че смяната на данъчния режим е " от дълго време закъсняла " и цигарите са били " прекомерно евтини " на фона на инфлацията. " Това ще избави животи ", сподели той. " Данъчните нараствания на цените са  един от най-ефективните принадлежности за понижаване на тютюнопушенето и са от решаващо значение за реализиране на мечтаното понижаване на болести, като рака и други заболявания. "

Но Питър ван дер Марк, общоприет секретар на Европейската потребителска асоциация на потребителите на тютюн и предприемач, предизвести, че " в случай че има ненадейно и доста внезапно нарастване, може да се основат условия за противозаконна търговия ".

Дъстин Далман, президент на Independent European Vape Alliance, добави, че налагането на високи налози върху новите артикули може да докара до това, че " доста по-малко нездравословните други възможности " на тютюнопушенето ще се " таксуват с прекомерно високи налози ".

Към сегашния миг в Европейски Съюз междинното равнището на акциза върху нагреваеимите тютюневи произведения по отношение на данъчната тежест върху цигарите е към 36%. В България, след нарастването на ставката на бездимните през 2018 година, от 152 лева за кг на 233 лева, данъчната тежест доближи до към 40% от тази върху цигарите, като съотношението зависи от разнообразни фактори, като количеството тютюн в продуктите, ценовите равнища и други, като с тази стъпка България изпревари множеството страни в Европейски Съюз. Същевременно, след 4-годишен застой в акцизите върху цигарите от 2018 година, когато достигнахме минимума от 90 евро на хиляда къса, страната ни остана надалеч под всички останали страни.

С данъчния каледнар от служебното държавно управление, се оферират дребни стъпки от 5% за нарастване на акциза на цигарите, само че за бездимните - 21% нарастване от идната година, 18% - от 2024 година, и 15% от 2025 година Част от бизнеса прави оценка тези стъпки като непропорционални, защото бездимните артикули се считат за опция на цигарите с по-малък риск. Поне две държави-членки публично признаха по-ниската вредност на бездимния тютюн спрямо стандартното тютюнопушене, отразявайки я в данъчните си календари.

В прилежаща Румъния, в Доклада на румънския парламент по отношение на признатия данъчен календар, в който има обособен параграф за " нехармонизираните " артикули - нагреваеми тютюневи произведения и течности за електронни цигари, , те към този момент са избрани, като артикули с капацитет за понижен риск (cu potential risc redus).

Австрия също вкарва данъчен календар за промени на акцизите, като в отчета на австрийския парламент към Закона за държания бюджет от ноември 2022 година аргументират приемането на данъчен календар за тютюневите произведения 2023 - 2026 година в " Закон за данъчното облагане върху тютюна ", като се показва нуждата от " умерени стъпки ", отчитане на " извънредно тежка инфлация ", както и " подосигуряване на стабилно облагане и икономическото битие на търговците ". Освен това, отчетът планува " доводите за " понижаване на вредите " също да бъдат включени в данъчното облагане ".

Коментар за Financial Times е предоставила компанията Бритиш Американ Тобако (БАТ), един от най-големите производители на цигари в света: " Предложението би трябвало да бъде утвърдено от всички държави-членки на Европейски Съюз преди да влезе в действие ", декларират от БАТ и допълват, че това е " началото на дълъг законодателен развой ".

Предстои огромният спор в Брюксел за бъдещите акцизи върху тютюна. На фона на новините от Брюксел, Народното събрание ще дебатира на второ четене данъчния каледнар, който провокира разнопосочни отзиви измежду бизнеса. Акцизите върху тюютневите произведения носят обилни доходи в бюджета на страните-членки, а в България доближава до 50% от общите доходи от акцизи и до 12% от всички доходи от налози в бюджета. Особено в растящата икономическа рецесия, приходите и спомагателните финанси от тези артикули ще се окажат основни за редица страни. За България приходите от акцизи от тютюневите произведения възлизат на към 1.8 милиарда лева годишно.

Материалът е основан на обява във Financial Times " Brussels to propose rise in cigarette taxes and first EU-wide vaping levy -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР