Предложението на „Булгаргаз за увеличение на цената се случва в

...
Предложението на „Булгаргаз за увеличение на цената се случва в
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Възможно е повишението на цената на газа да не е с 40%

Предложението на „ Булгаргаз " за нарастване на цената се случва в съответен миг, в който има съществено напрежение на пазарите в резултат на войната. Всички съставените елементи се бяха повишили доста над 40%. Добрата вест в тази ситуация е, че след последната седмица цените се успокоиха доста. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов в „ Тази неделя " по бТВ.

Според него покачването на цената на газа е допустимо и да не е с 40%. „ Усилията, които поставиха „ Булгаргаз " и „ Булгартрансгаз " нарастването през месец март да не е с сред 60 и 70%, колкото беше на пазара на съответните съставни елементи, а да е с 3,5%, за мен беше малко необичайно, че никой не го означи. В момента „ Булгаргаз " и „ Булгартрансгаз " вършат всичко допустимо, с цел да задържат ценовия потрес до минимално равнище ", съобщи министър Николов.

Според него след рухването на мораториума не се чака покачване на сметките за ток на битовите консуматори. „ България все още е с задоволително запаси за произвеждане на конкурентна цена, тъй че мисля, че в настоящия си състав Комисията за енергийно и водно контролиране работи, за това да бъдат удържани разноските на битовите консуматори ", съобщи той.

По думите му потреблението на България на природен газ не е толкоз висока и производството на електрическа енергия не е толкоз подвластна от синьото гориво.

Според него, в случай че войната в Украйна бъде прекъсната, напълно разумно е, че цените ще се върнат на естествените равнища. При нужда ще бъдат подхванати обезщетителни механизми за битовите консуматори през идващия отоплителен сезон.

Що се отнася за скока на цената на природния газ и обезщетения на бизнеса Николов съобщи, че такава помощ за промишлеността не се планува.

Запасите в хранилището в Чирен и сега се употребява за намаление цените на природния газ. До края на месец април ресурсите от там ще бъдат употребявани, след което би трябвало да стартира нагнетяване за идващия отоплителен сезон, изясни Николов.

По думите му страната ни има огромни благоприятни условия за различни доставки.

Инициирани са диалози за доставки на по-големи количества газ от Азербайджан, Гърция и Турция. „ Доставката на полутечен газ изисква подробен разбор на всички прилежащи страни към нас ", сподели Николов.

В момента не се водят договаряния с „ Газпром " за новите дълготрайни контракти. „ Да се водят договаряния с страна, която е във война, не е най-разумното нещо. Преговори може да стартират през втората половина на годината, и то единствено в случай че няма война. В случая България е една от най-независимите страни, с най-висока степен на доставка на различен вид горива ", безапелационен бе Николов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР