Предложението, излязло през април, ще обхване над 50 000 промишлени

...
Предложението, излязло през април, ще обхване над 50 000 промишлени
Коментари Харесай

По-големите ферми може да се приравнят към заводите с CO2 квоти

Предложението, излязло през април, ще обхване над 50 000 промишлени съоръжения в Европейски Съюз. Ще бъдат наранени по-големи ферми за млечни артикули, свинско и говеждо месо. Новите условия ще задължат страните да издават разрешителни единствено на уреди, които дават отговор изцяло на стандартите от директивата за индустриални излъчвания на Европейски Съюз.
Европейската комисия желае да затегне и разшири, в това число от едрото отглеждане на животни, като част от пакета за индустриалните излъчвания в зеленото си законодателство. Предложението, излязло през април, ще обхване над 50 000 промишлени съоръжения в Европейски Съюз, в това число добива на някои минерали, електроцентралите, оборудванията за отнасяне на боклуци и циментовите заводи. За първи път обаче законодателство ще включва и животновъдните ферми за млечни артикули и говеждо месо.

Реклама
Новите условия биха задължили страните да издават разрешителни единствено на уреди, които дават отговор изцяло на стандартите от директивата за индустриални излъчвания на Европейски Съюз, в това число за изхвърляне на боклуци и ограничавания за излъчвания на газове (серен диоксид, азотни оксиди и др.).

Планът е да се разшири в този момент съществуващата система за разрешителни за огромни свиневъдни ферми и ферми за домашни птици. От една страна, предлагането е тя да обхване и по-големи предприятия за рогат добитък (включително млечни предприятия), а от друга, да се усили броят на свиневъдните и птицевъдните ферми, които са обект на системата, като се понижи прагът на животновъдните единици, над който се изисква позволение.
Съгласно новите правила последователно ще бъдат обхванати най-големите стопанства за наедрял рогат добитък, прасета и птици: към 13% от стопанствата с комерсиална цел в Европа, на които общо се падат 60% от излъчванията на амоняк от селскостопански животни и 43% от метана в Европейски Съюз. Източник: European Environment Agency
По време на представянето на плана Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейска комисия и отговарящ за Зелената договорка, сподели: " Предложенията ще дадат опция за доста понижаване на нездравословните излъчвания от промишлените съоръжения и от най-големите животновъдни стопанства в Европа. С модернизирането на европейската рамка за излъчванията от индустрията ще се обезпечи сигурност по отношение на дълготрайните вложения, повишение на енергийната, ресурсната самостоятелност на Европа и поощряване на нововъведенията. "

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс добави: " Ползите за човешкото здраве единствено от предприемането на дейности в животновъдните стопанства биха възлезли на минимум 5.5 милиарда евро годишно. "
Реклама
Регулациите се чака да влязат в действие до 2024 година, след което промишлените оператори ще разполагат с четири години, а земеделските стопани - с три години, с цел да стартират да ползват новите правила. Те обаче ще бюрократизират още бранша и ще оскъпят производството и предлагането към този момент е обект на солидни рецензии. Поредният удар за европейските фермери

Съгласно новите правила последователно ще бъдат обхванати най-големите стопанства за наедрял рогат добитък, прасета и птици: към 13% от стопанствата с комерсиална цел в Европа, на които общо се падат 60% от излъчванията на амоняк от селскостопански животни и 43% от метана в Европейски Съюз. Ще бъдат наранени свинеферми с минимум 125 скотски единици. За съпоставяне - до момента законодателството обхващаше ферми с повече от 40 000 места за домашни птици, 20 000 за индустриални прасета или 750 за прасета майки. Промени ще има и при лицензите за запазване на околната среда за по-мащабно развъждане на наедрял рогат добитък (включително и за мляко).

" Във време, когато земеделските производители са изправени пред големи нараствания на цената на горивото, торовете и фуражите, моментът на това предложение е зле преценен ", сподели ирландският евродепутат Колм Марки (ЕНП) и член на комисията до земеделие в Европейския парламент.

" Директивата за промишлените излъчвания е ориентирана към селско стопанство в промишлен жанр като едромащабни свиневъдни и домашни птици, само че тези промени значат, че и за фамилната млечна плантация също ще има сходни условия. Изглежда, че решението на комисията за екологичното предизвикателство е още по-голяма администрация ", прибавя той, като изяснява, че в Ирландия лицензите лишават до 9 месеца за издаване и костват 2500 евро като разноски.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Градове 3 Компании 1 Политика 2 Компании 3 Градове 1 Политика 2 Свят Реклама
Ирландската асоциация на фермерите (IFA) удостоверява думите му: " Възмутително е да се включва добитък в обсега на тази инструкция ", сподели Тим Кулинан, ръководителят на организацията. Земеделските производители към този момент извършват задачите, заложени в редица национални политики и европейски политики за зеления преход, в това число тактиката " От фермата до трапезата ", Директивата за нитратите и Общата селскостопанска политика (ОСП).

В френският министър на земеделието Жулиен Денорманди назова предлагането " нелепост ", която " не регистрира действителността на нашите ферми ". Той добави, че френската делегация, която сега ръководи Европейски Съюз до края на юни, ще се бори предлагането да не бъде признато от водачите на страните.

Очаквано препоръчаното бе приветствано от екологични неправителствени организации: " Изискването на тези колоси в индустриалното отглеждане на животни да получат позволение за замърсяване е главният най-малко за Европейски Съюз ", разяснява Марко Контиеро, шеф по селскостопанска политика в европейския офис на " Грийнпийс ".

Трудности и пред промишлеността Преразгледаните правила на Европейски Съюз ще се ползват за над 50 000 от най-големите промишлени съоръжения в целия блок, от стоманодобивни до месопреработвателни предприятия. Новите условия ще обзет също и минерали, в това число кобалт, никел и литий, а фирмите, чиито съоръжения нарушават разпоредбите, ще бъдат изправени пред по-строги санкции, в това число санкции от минимум 5% до 8% от техния годишен оборот в съответната страна, до момента в който държавните управления ще бъдат законово задължени да подсигуряват, че жителите могат да изискат обезщетение за вреди, претърпени от такива нарушавания.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Предложението също по този начин дава на националните органи пълномощие да преустановят активността на апаратура, която нарушава изискванията, до момента в който не извърши условията. В ревизираните си правила за промишлените излъчвания Европейската комисия предлага още да се вкара право на жителите да желаят обезщетение за вреди за здравето, породени от нарушение на разрешителните за замърсяване на промишлени предприятия.

Предложението обръща тежестта на доказване: операторите на централи и съответните органи ще би трябвало да потвърдят, че тяхното нарушаване на замърсяването не е в основата на здравословните проблеми на ищеца. Още преди оповестяването на предлагането еколозите започнаха правосъдни дейности против Shell, до момента в който френски групи започнаха дело за озеленяване против TotalEnergies. Миналата година френски и немски деятели съдиха държавните управления си за несъблюдение на уговорките за понижаване на излъчванията и справяне с изменението на климата.

В тази връзка предлагането на Европейска комисия, което към момента би трябвало да премине договарянията сред институциите, съставлява историческа стъпка към стандартизиране на правната отбрана за въздействието на замърсяването съгласно адвокати и деятели.

И най-после, новите правила имат за цел повече бистрота в Европейски Съюз посредством, на който жителите ще могат по банален метод да получават достъп до данни за издадените на всички места в Европа разрешителни и да получат информация за замърсяващи действия в директно заобикалящата ги среда.

Комисията планува страните членки да разполагат с 18 месеца, с цел да транспонират тази инструкция в националното си законодателство, откакто предлагането бъде дефинитивно признато от Европейския парламент и от съвета. След това ще бъдат създадени най-хубавите налични техники и откакто бъдат признати от комисията, промишлените оператори ще разполагат с четири години, а земеделските стопани - с три години, с цел да стартират да ги ползват.
Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР