Предложението 24 май да стане национален празник предизвика коментари сред

...
Предложението 24 май да стане национален празник предизвика коментари сред
Коментари Харесай

Предложението 24 май да стане национален празник предизвика коментари сред политическите сили

Предложението 24 май да стане народен празник провокира мнения измежду политическите сили. Идеята беше оповестена през днешния ден от „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), взаимно с самодейността „ Правосъдие за всеки “, при показване на план за промени в Конституцията.

Предлагаме 24 май да се назовава Ден на българското слово, култура и културата, и на кирилицата, сподели министър председателят акад. Николай Денков, представяйки предложенията. Никой от другите празници не трансформира статута си, те остават публични. В глава 10 на Основния закон, където са разказани герб, химн и байрак, би трябвало да сложим разумно и мястото на националния празник, сподели още Николай Денков. Тази полемика продължава доста години и по разнообразни аргументи не получи краен резултат. Сега можем да намерим решение в обществото. Опитахме се да намерим празник, който сплотява, а не разединява, уточни още министър председателят.

„ Не имам вяра в искреността на причините, с които се предлага 24 май да стане народен празник “, сподели по-късно в телевизионно изявление вицепрезидентът Илияна Йотова. Това е венецът на безспорните дати, само че към момента сме единствената страна в Европейския съюз без културен институт, с цел да може да влияем с кирилицата, която носим, означи тя. Според нея методът, когато се оферират промени в Конституцията, би трябвало да бъде по-сериозен. Тя прикани за съществено публично разискване и да се чуе думата на същинските специалисти и конституционалисти. Промяната в един текст води до смяна в доста други текстове, уточни вицепрезидентът.

За препоръчаните конституционни промени от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили обявиха в своя позиция, че парламентарната им група ясно е заявила готовността си за присъединяване в общ план за смяна на главния закон, дружно с ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС взе участие в общите законодателни начинания и подсигурява 69 гласа за нужното болшинство за приемането на измененията в българската Конституция, които са получили утвърждението на трите парламентарни групи, означиха още от ГЕРБ-СДС. Заместник- ръководителят на ГЕРБ Даниел Митов напомни в телевизионно изявление, че авторството на концепцията 24 май да стане народен празник е на ГЕРБ.

Искаме да изведем културата и писмеността на напред във времето. Искаме да вкараме концепцията, че сме потомци на просветители и с тези промени желаеме да покажем, че бъдещето е в науката, сподели съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков в коментар на предлагането.

Председателят на политическа партия „ Възраждане “ и на парламентарната им група Костадин Костадинов разяснява във фейсбук предлагането за промяна на националния празник на България. „ Току що стана ясно, че съгласно плана за смяна на конституцията на ПП-ДБ националният празник на България би трябвало да бъде заменен. Управляващият американски режим желае 3 март да бъде отстранен и на негово място да се постави 24 май “, написа в обявата си Костадинов.

Движение за права и свободи и „ Българска социалистическа партия за България “ към момента не са коментирали предложенията за промени в Конституцията, измежду които е и това за националния празник.

„ Ако някой има право да каже по кое време е българският народен празник, това е единствено българският жител на референдум “, написа във фейсбук водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов.

Миналата година парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се оферираше Народното събрание да разгласи датата 24 май за народен празник на България.

Дебатът за измененията в Кодекса на труда се организира в Народното събрание на 15 юли предходната година. В хода на дебата стана ясно, че отрасловата комисия по труда не поддържа законопроекта. Депутатите от „ ИТН “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ Възраждане “ тогава настояха да не се опълчват двата празника. От „ Демократична България “ обявиха, че тематиката е значима, само че не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда. На съвещание на Народното събрание на 20 юли депутатите отхвърлиха предлагането 24 май да бъде народен празник./БНТ
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР