Предизвикателствата, произтичащи от войната в Украйна, и задълбочаване на двустранното

...
Предизвикателствата, произтичащи от войната в Украйна, и задълбочаване на двустранното
Коментари Харесай

Румен Радев е на посещение в Чехия

Предизвикателствата, произлизащи от войната в Украйна, и задълбочаване на двустранното съдействие, са тематиките, които ще разисква при визитата си в Чехия президентът Румен Радев.

Румен Радев и чешкият му сътрудник Милош Земан ще беседват на четири очи след което ще заседават делегациите на двете страни. Освен европейските централни тематики Радев ще разисква и тези за задълбочаване на двустранното съдействие, вероятностите за развиване на търговията, икономическите връзки, туризма.

Предизвикателствата пред страните от Централна и Източна  Европа, които произтичат от войната в Украйна също са измежду акцентите на диалозите на Радев в Чехия.

Освен с сътрудника си Земан той ще беседва още през днешния ден с ръководителите на Сената и на камарата на представителите на Народното събрание на Чешката република, а по-късно и с премиера Петър Фиала.

Чехия към този момент даде оръжие на Украйна, приема на своя територия засилен поток от украински жители, бягащи от войната. Ще ремонтира развалени украински танкове руско произвеждане в заводите си, само че както страната ни, по този начин и Чехия са измежду страните членки на Европейски Съюз, които са най-силно подвластни от съветския нефт.

Според локалните медии от Русия идват 99 % от количествата, нужни на потребителите. Затова, както България, по този начин и Чехия желаят сходно на Унгария и Словакия изключение при налагането на ембарго върху вноса на нефт от Русия. В рамките на втория ден от формалната аудиенция Румен Радев дружно с министъра на индустрията Йозеф Сикела ще открият чешко-български бизнес конгрес. Президентът Румен Радев ще се срещне и с наши сънародници, които живеят в Чехия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР