Предизвестеното решение на президента Румен Радев да връчи третия мандат

...
Предизвестеното решение на президента Румен Радев да връчи третия мандат
Коментари Харесай

Честити пети избори! 2023 година е загубена, Радев хвърля страната в хаос с партия без шансове да състави кабинет

Предизвестеното решение на президента Румен Радев да връчи третия мандат за сформиране на държавно управление на Българска социалистическа партия провокира вихър от сериозни и отрицателни реакции във обществените мрежи. 
Faktor.bg събра един от най-интересните реакции:

Стоян Михалев, народен представител от Демократична България:
Триумвиратът Борисов, Радев и Гешев отстрани всякаква опция за пускане на правосъдна промяна. Днес юмрукът на Радев сплоти мутромилиционерите зад себе си против свободните жители. А Борисов избра да поддържа служебния кабинет на Радев, вместо новаторски кабинет на българския на парламент. Сега на ход са жителите. Ще разрешават ли на идните избори тези заговорници да задушават всякакво развиване?!?

Калин Манолов, публицист:
За четвърти път Радев даде третия мандат на петите - Българска социалистическа партия. Честити пети избори!

Константин Мишев, публицист:
Какво са имали поради бащите на днешната Конституция, когато са дали правото на президента да дефинира еднолично коя политическа мощ да получи третия мандат за сформиране на държавно управление? Не помня всичките разисквания по този въпрос. Бях останал с усещането, че тази опция е била планувана, с цел да може главата на страната да реши коя парламентарна група има най-големи шансове да сформира държавно управление, а не противоположното - президентът да хвърли страната в безпорядък, като избере групировка, която явно няма никакви шансове да сформира кабинет. И да продължи да ръководи със служебно държавно управление...
Имало ли е сериозна полемика по този въпрос? В Народното събрание (ВНС) или в комисиите? Било ли е преценено, че президентът е допустимо съзнателно да работи за разбиването на парламентарната система? 
Изборите бяха на 2 октомври. 2022 година. Достатъчно дълго време имаше за съвещания. И за трезва оценка на опциите. 
Ако в действителност президентът Радев разпореди на Българска социалистическа партия третия мандат - това значи, че желае да продължи разрушаването на парламентаризма в България.

Кристина Петков, народен представител от Демократична България:
Мисля, че към този момент за всеки стана ясно, че Радев пази едноличната си, безконтролна власт. 
Поне към този момент се разкри същинското му лице пред обществото. И въпреки за мен да беше ясно от началото на “политическата ” му кариера, че прокремълски състезател няма по какъв начин да бъде обединител, през днешния ден - с избора да даде третия мандат на партията, която безогледно пропагандира за неутралитет във връзка с войната, която Русия води с Украйна - Радев смъква картите си на масата. 
Моят извод е един - Радев носи персонална отговорност за провалената опция да има държавно управление.

Георги Папакочев, публицист:
По мотив обреченото на избори президентско решение за връчване на третия мандат на Българска социалистическа партия, приветствам аудиторията на ФБ и You Tube с песента Ha! Ha! Said The Clown/Ха, ха сподели клоунът, на превъзходния преди време състав 
Manfred Mann. 
Чуйте ги, а тези които поразбирват " вражеския " към този момент британски език - проследете текста в клипа.
Честито, просто... 
Ха, де?

Петър Бояджиев, бежанец във Франция:
Още една седмица, българите са принудени да търпят лъжите на българските комунисти. Тяхната безочливост, тяхната импотентност, тяхното двуличие и лицемерие, тяхното лъжовно миролюбие. Накратко - съществата лишени от всичко човешко, с изключение на, крадените пари, с изключение на да живеят на гърбът на другите. Жалко и това към този момент 78 години.

Велизар Шаламанов, някогашен боен министър:
Както се очакваше, Президентът е решил да удължи “мандата ” на служебното държавно управление до края на годината - съвсем три години еднолично ръководство. Честито!

Джема Грозданова, „ Републиканци за България “:
А в този момент с изключение на президентът и партиите би трябвало да поемат отговорност за забавянето на връчването на мандатите. 
А през това време нищо не се случи, с изключение на измененията в Изборния кодекс. Всички други изтъквани промени в законите можеха да станат бързо. 
Защото без забавянето до в този момент щяхме да сме в предизборна акция. 
И опциите за Шенген, Еврозоната и периодите по Плана за възобновяване през 2023 година щяха да са по-реалистични. 
А в този момент 2023 година е изгубена. 
Партиите, които на консултациите са поискали “време за сформиране на държавно управление ”, би трябвало да поемат отговорност.

Цецка Бачкова, някогашен народен представител:
Да си го кажем почтено - Радев избра да доунищожава Българска социалистическа партия, вместо да занули Демократична България. Левият електорат изцяло резонно му е по-голям за следващия предстоящ план. На Демократична България този път беше икономисан подлият капан да се окажат в един тим с ГЕРБ и Движение за права и свободи и да изгубят огромна част от гласоподавателите си. 
Вървим към нови избори и за жал аз не чакам логичен диалог за бъдещето, още по-малко смислени дейности. При същите играчи и условия ни чака още веднъж същият резултат. 
И тъй като след дългото налагане на мантрата “няма ляво, няма дясно ” идеологията и политиките нямат изключително значение за огромна част от партийните водачи, единственото, което чакам, е следващият напор за “сватосване ” на Демократична България и Политическа партия. 
Да ни е честита следващата претоплена гозба на мастър-шеф Радев. А от тези, с чиято поддръжка беше определен, ще не преставам да чакам най-малко да посипят главата си с пепел.

Доц. Светослав Живков, историк:
Преди шест дни предвиждах, че президентът ще даде третия мандат на партията с най-ограничен съдружен запас. Трябва да се признае изключителната принципност и поредност в дейностите на Радев по посока компрометирането на парламентарната ни система и демокрацията. Действия, които започнаха надалеч преди февруари 2022 година Пореден добър урок за партиите, които го поддържаха (пряко и косвено) за втория му мандат, и за гласоподавателите, които гласоподаваха за него. Също и следващ образец за потребността от конституционни промени, които да укрепят фундамента, върху който стъпва страната ни - " република с парламентарно ръководство ". Президентските избори обаче са надалеч. Поправки в главния ни закон в близко бъдеще също са невъзможни. Международната конюнктура и актуалната политическа настройка задължават партиите от евро-атлантическия и продемократичен бранш да заровят томахавките най-малко краткотрайно и да се схванат. Защото, в случай че продължаваме по този начин с компрометирането на държавното устройство, партиите и парламентаризма, няма да е надалеч моментът, в който прокремълските сътрудници ще разполагат с болшинство. А тогава президентската тирания даже ще се окаже за предпочитане...

Николай Ненчев, някогашен министър на защитата:
Ортодоксален болшевик.. и
путинист! Хайде да забележим в този момент, имали демократи в Народно събрание, които да изискат премахване на Радев и кои ще поддържат самодейността?

Калина Андролова, публицист:
Радев доста първокласно и напълно в реда на политическата рецесия се подиграва на Корнелия Нинова. Чудесен миг! Радев хем продължава да си ръководи със длъжностен кабинет, хем е сложил на Нинова неизпълнимата задача да сформира съдружен кабинет, с цел да се види от всички по какъв начин Българска социалистическа партия не може да събере никакво партньорство. От друга страна, в случай че Радев не беше дал мандата на Българска социалистическа партия, щеше да има писък до небето от страна на партийния електорат. За Радев всичко е идеално, добре направено. Бой по Корнелия, само че по елегантния метод, с тънък шоколад, ягоди и шампанско. Добър ход!

Петър Николов, народен представител от ГЕРБ:
Промяната продължава. Здравей, младо време!

 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР