Предизборните кампании напоследък са толкова начесто, че почти не разбираме,

...
Предизборните кампании напоследък са толкова начесто, че почти не разбираме,
Коментари Харесай

Кампанията: всяване на страхове и отегчение

Предизборните акции в последно време са толкоз нагъсто, че съвсем не разбираме, че се случват. За тази политическите партии бяха решили да не се охарчват доста и дадените пари за медии да вземем за пример се връщат към 2014 година, съгласно данни на Отворен парламент.

Най-честото определение за миналия един месец на публична акция е „ вяла “. Интересно е, че картината от социологическите изследвания на електоралните настройки отпреди месец не е претърпяла съвсем никакви промени – т. е. времето за интензивно увещание от страна на главните политически играчи и кандидати за Народното събрание не е било добре употребявано.  Същото демонстрират и прогнозните упования за изборната интензивност – тя няма да е доста по-различна от тази на предходния избор през октомври м. година, т.е. доста ниска. И това макар свръхочакванията, с които беше натоварена хартиената бюлетина от част от партиите, участници в изборите.

Остава опцията за нерегистрирани от социологическите изследвания, само че осъществени по-късно планове за гласоподаване, които следено – каквито немалки благоприятни условия дава хартиената бюлетина (или самоосъзнато), да пернат дистанцията сред двете обединения, които спорят за първа позиция. Или пък с този въодушевен в последния миг избор да влезе партия, която все още остава под чертата – „ Български напредък “, „ Левицата “. Даже в по-малко реалистични версии и Има Такъв Народ, която в привижданията на водача си Слави Трифонов и представени от него социологически данни по лична поръчка ще е с съвсем 8 %. На предишните избори по този начин водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов в стъклената топка на личните си изследвания виждаше първо място за антиевропейската си групировка.

Има и нещо друго забавно – регистрираните електорални настройки в последните социологически изследвания преди вота са съвсем като две капки вода, като самите откриватели показват, че тази картина има доста благоприятни условия да се промени и че неяснотите към днешна дата са повече от отговорите. Според тях стои чувството, че партиите към този момент гледат към последващи избори и най-много към локалния избор.

Ден преди да завърши акцията този път наподобява, че ще мине без тежки компромати, без съществени разкрития, даже без удари под кръста със полови нападки и съмнителни видеа. Но пък с някакво всеобщо ентусиазъм за борба против „ спекулата “ на огромните търговски вериги.

Остава като въпросителна дали координираната вълна от подправени сигнали за бомби в учебните заведения ще се придвижи в изборния ден. Но по-вероятно е тя (и да се надяваме, че е така) да няма нищо общо с родния парламентарен избор.

В акцията имаше двама нерегламентирани участници – постоянно неполитичниятният основен прокурор Иван Гешев, лицето на единствения остров на непоклатимост в страната (единствено и единствено по самооценката му), с разкритията към тайнствените флашки с информация за посегателство на обвиняването, само че с намесени имена от Политическа партия.

Другият участник също не е неочакван, дори съвсем обичаен – президентът Румен Радев и неговият апендикс – назначеното от него служебно държавно управление. Държавният глава и министър председателят Гълъб Донев през този месец не икономисаха пороя от рецензии към партиите, които по думите на Радев не могат, не желаят и ги е боязън да създадат държавно управление и да ръководят, евентуално потиснати от блестящите успехи  на служебния кабинет, измежду които високи цени и отсрочено участие за Шенген.

 Важен акцент от държанието на президента в акцията беше и непрестанното клеймене на така наречен партии на войната от негова страна. Само образец - в едно от последните си изявления изясни по какъв начин така наречен триъгълни оръжейни покупко-продажби в този момент не стават, трябвало е да станат по времето на съдружния кабинет, само че той не го е направил.

Въпреки своята по-скоро апатия и акцията имаше и своите отличителни моменти. Двете обединения в борба за първото си място си играеха на „ Има по какъв начин “ – „ Няма по какъв начин “.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов облече кожения шлифер от времето на основното си секретарстване в Министерство на вътрешните работи, очевидно с обръщение в носталгично-обещаващ  стил – Ще се върнем.

На финала на акцията в негова помощ се яви освен Библията, само че и по традиция Манфред Вебер. Опонентите цакаха с четирима европейски министър председатели като фактът на тяхната поддръжка беше подчертана едвам към милион и петнайсет пъти от Кирил Петков.

По време на своите дейни обиколки имаше и умилителни картини – Даниел Лорер, който похапва кебапчета, или ненапълно озадачаваща покана за брънч с Лена и Миро (Лена Бориславова и  Мирослав Иванов) в Благоевград. Благоевград очевидно не се оказа балканската столица на брънча, та по-късно поканата се трансформира в на по кафе. Извън леко занимателните детайли Бориславова имаше разумно завръщане под светлината на прожекторите, като означи и една точка в своя изгода. Софийският градски съд наложи запор за 40 000 лева на сметки на компанията на Слави Трифонов " Седем-осми “. Обезпечителните ограничения са наложени по гражданското дело за вреди (заради безвкусната песничка), които някогашната началничка на кабинета на премиера Кирил Петков заведе.

По време на акции политиците обикновено не са застраховани от неволни гафове или нелепи и моментно недообмислени обстановки. Когато обаче деликатно се саморежисираш в такава, към този момент е малко по-различно. Корнелия на мотор - това осъществяване може и да не завоюва първото място за най-нелепо, само че е сериозен кандидат. Лидерката на Българска социалистическа партия към този момент в предходни години се беше качвала на кон, в този момент се яви на мотор в някакво псевдо рокерско осъществяване. Остава терзанието дали със спадането на процентите на ръководената от нея мощ (не без нейното общително съдействие), с цел да притегли внимание с някакви имиджови цели, няма на някои от идващите избори да хрумне на Нинова да претвори фамозната картина на Дьолакроа „ Свободата води народа “….

Лидерката на Българска социалистическа партия продължи в тази кампания с опитите да наподобява на вожда на „ Възраждане “ – и като тематики, и като държание, и като тематики за референдуми.

Партията на Костадин Костадинов и на тези избори си откри страхове в обществото, които безогледно да експлотира – в тази ситуация тематиката за еврото, до момента в който Българска социалистическа партия обаче, колкото и да се опитва, не може да чака уау резултат от борбата с джендъра.

На тези избори лявата партия с искания за обществена се захвана с " жизненоважната " тематика. Нинова първо размахваше учебник за шести клас, в който не излиза наяве какво я тормози, по-късно се похвали с имена в предприемчив комитет за националното допитване, а най-после излъга. Аферата „ Корнелия - Кондьо “ е периферна, само че показателна. В лист на ИК в Сливен името на чалга артиста, осъждан за трафик на дами, се появи като бранител на обичайните полезности. Въпреки очевидците и голям брой налични писмени доказателства наживо в тв ефир партийната лидерка нямаше проблем да разгласи, че това не е правилно.

Доста по-опасна и с капацитет да нанася по-дългосрочно вреди обаче беше оповестеното и повтаряно многократно в апокалиптичен звук заплашване от страна на Костадинов, че България праща най-малко 50 военни в Украйна. Той беше неведнъж опроверган от институции на разнообразни равнища, само че продължи да упорства, че не е излъгал и да гради стряскащи тайни теории. Прокуратурата обаче не се заинтересова от тези опити за създаване на суматоха.

В акцията, която днес приключва, има прекалено много чувство за мъртво неспокойствие и не е по никакъв начин изключено резултатите внезапно да опровергаят сегашната привидна картина. Има доста фактори, които остават неразбираеми, по тази причина и анализаторите се застраховат. Ако резултатите се окажат много по-различни, социолозите ще имат няколко годни пояснения – измежду които и това за немалкия % на хората, които са решили в последния миг да гласоподават и за кого. Отново се повтаря и ясната взаимозависимост сред готовност на вота и изборна интензивност. Партиите с ясни твърди ядра и дребна външна страна имат изгода тя да е по-ниска и противоположното. Някои обединения имат поръчки за по-голям капацитет от други, само че постоянно желанията остават неосъществени. Отворен въпрос е и по какъв начин държанието на президента ще се отрази на избора на гласоподавателите. И т. н. Въпрос без явен отговор остава и какъв брой тази акция, която още веднъж мина без лидерски диспути, без ясно показване на нови хрумвания отвън противодействия с изтъркани тези, без акценти върху стратегии и управнически цели, без показване на визия (колкото и досадна да е тази дума), не е отегчила, натоварила или изплашила избирателите вместо да им предложи благоприятни условия.  
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР