Предизборната кампания е в разгара си. Контрол върху строителството, община

...
Предизборната кампания е в разгара си. Контрол върху строителството, община
Коментари Харесай

В битката за София: Четирима кандидат-кметове отговарят на четири въпроса

Предизборната акция е в разгара си. Контрол върху строителството, община отворена за жителите, дигитализиция на услугите и повече общинска полиция. Това са част от обещанията, които София получи за идващите четири години. Йорданка Фандъкова, Мая Монолава, арх. Борислав Игнатов и Ангел Джамбазки имаха разполагаем по няколко минути пред Нова телевизия, с цел да посочат проблемите на града, да предложат решения и да обяснят за какво смятат себе си за най-хубавия претендент за кмет.

Защо смятате, че ще бъдете добър кмет?

Йорданка Фандъкова, кандидат-кмет от ГЕРБ (СДС) - „ Защото познавам в елементи проблемите на София. Зная по какъв начин те могат да бъдат решени. И пропуските, и грешките, които сме допускали, ми дават съображение да зная точните аргументи, да зная по какъв начин да ги поправяме. Смятам, че опита, който имам, ми дават опцията да сортирам екип. Знаете, че направихме промени в екипа. Предстоят още такива - с хора, които могат да работят по новите провокации на града”.

Мая Манолова, незавимисим претендент - „ Защото мога да работя да кадърните, а не с доближените и с партийните. Защото тихия звук на парите не е по-силен от гласа на жителите, а аз слушам гласа на жителите - на тези от митингите против презастрояването, против небостъргачите, против мръсния въздух. Защото мога да нося отговорност - не се укривам зад заместници. Не се укривам зад компании, партийни централи и зад непредвидени обстоятелства”.

Арх. Борислав Игнатов,кандидат-кмет от обединяване „ Демократична България” - „ Защото имам същински положителни планове към този град и модерни, умни решения, които ще осъществяваме дружно с моя екип”.

Ангел Джамбазки, кандидат-кмет от Вътрешна македонска революционна организация - Разузнавателна служба на ФРГ - „ Защото имам 7-годишен опит като общински консултант, тъй като познавам проблемите на града и тъй като знам по какъв начин да ги реша. Града има потребност от по-твърда ръка, града има потребност от ред, сигурност, дисциплинираност. Това е нещо, което мога да предложа и знам по какъв начин да се случи”.

Кое е обичаното Ви място в София?

Йорданка Фандъкова – „ Базиликата Св. София. Това е мястото, което ми дава естетика и баланс. Един от най-старите християнски храмове в София. Любопитно е, че няма лична камбанария. Камбаната е закачена на едно от дърветата до храма. Укрепихме съществено този храм, с цел да може да остане за поколенията”.

Мая Манолова – „ Площадът към храм-паметника "Св. Александър Невски ". Там имам обичана скамейка, на която обичам да седнал съм. Там беше палатката на майките на деца с увреждания, на която прекарахме близо осем месеца предишното лято. Там е храма на духа - катедралата "Св. Александър Невски ", там е храма на образованието - Софийския университет, там е храма на науката, храма на изкуството - Художествената галерия”.

Арх. Борислав Игнатов – „ Обичам тишийната и спокойствието на Борисовата градина и ще я запазя от застрояване”.

Ангел Джамбазки – „ Резньовете, Голи връх, Черни връх, "Алеко ". Витоша, за жалост, е затворена за софиянци от доста време. това е една от тематиките и проблемите, които би трябвало да бъдат решени и аз мога и знам по какъв начин да ги реша”.

Кои са проблемите на столицата и какво в града бихте трансформирали Вие?

Йорданка Фандъкова – „ Качеството на атмосферния въздухИма комплекс от ограничения - заложили сме и работим по тях. На първо място, това е възстановяване на градския превоз и строителството на метрото, които да дадат опция на хората да оставят все по-често своите коли. На второ място, несъмнено, да се управляват колите, чиито очистващи системи не работят. На трето място, това е отоплението на дърва и въглища. Защитихме планове, с които гратис можем да подменим отоплението на над 20 хиляди семейства в София с екологично гориво. Подготвихме и до края на годината следва да проработи, общинската система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух, която ще разреши в действително време. 09:53 Облекчаване на трафика. Това става с дотъкмяване на околовръстния път и с създаване на връзките към Северната скоростна дъга и вътрешните кръгове. Продължаваме със строителството на буферните паркинги. Зная тъкмо какво да трансформира и по какъв начин да го направя. На първо място една доста сериозна промяна обвързвана с цифровизация и въвеждане на електронни услуги. Предвиждам и специфичен сектор. Но второ място, това е строителството и контрола върху качеството на строителството. Предвиждам, също по този начин, обособяването на един бранш, който да се управлява от хора, които да отговорят в целия прцес - от проектирането, през строителството, контрола, приемането на обектите, което да разреши да не се размива отговорността”.

Мая Манолова – „ Проблемите с достъпа до информация - не знаем какво дишаме, само че през зимата го виждаме. Гражданите нямат достъп до общинския съвет, а него не го и виждаме. Няма достъп до Витоша, въпреки да наподобява образно близо. Не знаем по какъв начин се провеждат публичните поръчки и за какво плащаме по три пъти за едно и също нещо. Не знаем за какво кварталите нямат канализация. Не знаем за какво са ни толкоз високи сметките за ток - тъй като те са безусловно неразбираеми. Майките с колички и хората с увреждания нямат достъп до тротоарите на София. Децата на София нямат достъп до детските градини. Имаме една затворена община, която знаем кой е ръководи, само че не сме избирали него за кмет. Ще трансформира София в чист и зелен град. Ще върнем знаците на града - планината Витоша и минералните извори на жителите. Ще осигуря достъп на децата, на възрастните за спорт и за отдих до планината на София. 13:46 Ще предприемем неотложно работещи ограничения за чистотата на въздуха и за понижаване на трафика, на изнервящите тапи в града”.

Арх. Борислав Игнатов – „ Корупцията. Която изсмуква финансовите средства на общината и на нас като общество и жители и не разрешава да се правят повече неща за парите, които плащаме. Мръсният въздух, който трови здравето ни и това на децата ни. Задръстванията, които ядат от времето ни и не ни разрешават да вършим обичаните неща и да бъдем с обичаните си хора, вместо да стоим по светофари и кръстовища. Презастрояването и пренаселването на дадени региони за сметка на други, които пък не се развиват изобщо. Липсата тук-там в детските ясли. Това освен яде от времето на родителите да вървят с децата си в различен регион - най-често с автомобил, това също основава трафик, води до спомагателни разноски и подлага децата на заплаха да попаднат в злополука. Да не приказваме, че неналичието тук-там в детските ясли, води до големи разноски за младите фамилии. Преструктуриране и несъмнено, цялостна проверка, одит на сдруженията, които са благосъстоятелност на общината. Знаете, там големият проблем е с „ Топлофикация”. Тя би трябвало да бъде в действителност радикално изменена, с цел да може софиянци да продължат да употребяват нейните услуги, вместо тя да бъде докарана до банкрут, в какъвто е сега и задлъжнялост над 800 милиона.

Ангел Джамбазки – „ Общественият ред и сигурност. Това стартира от циганските махали противозаконните, минава през неплащането на билетчета в градския превоз, минава през безобразното паркиране по зелени площи и междублокови пространства. Минава през придвижването на колите в лентите за рейсовете. Това всичко са проблеми, които са проблеми на реда и на сигурността. Отговора на тези проблеми са повече надзор, повече общинска полиция - междудругото аз съм създател на отчета за общинската полиция, когато бях ръководител на Комисията по публичен ред и сигурност. Фокусът би трябвало да бъде върху градския превоз отвън централната част на града. Той би трябвало да свърже регионите „ Панчарево”, „ Кремиковци”, „ Овча купел”, „ Връбница”, „ Нови Искър”. Трябва да бъдат свързани с града. Зад вашия тил е „ Цариградско шосе” - то заран и вечер към този момент е запушалка. Решението не е да разширяваш „ Цариградско шосе”, решението е да го разтовариш. Както и „ Ботевградско шосе”, „ Цар Борис Трети”, „ Ломско шосе”. Всички тези довеждащи артерии. Трябва да се свърже транспортната инфраструктура и с мрежата на Български държавни железници, която е в кръга към столичния град. Имате построена линия до Костенец, до Елин Пелин, до Мездра, до Драгоман, до Благоевград. Това би трябвало да се употребява, с цел да се понижи автомобилния трафик. Оттам ще се почисти въздуха, оттова ще намалеят тапите, оттова ще намалее пътния травмизъм.

Ако не бяхте претендент за кмет, за кого бихте дали своят вот?

Йорданка Фандъкова – „ За честен човек, който има опит. Знае какво би трябвало да се направи в града, познава проблемите на града, знае по какъв начин да ги реши и най-много предлага конктретни планове и контретни решения за града”.

Мая Манолова – „ За претендента на смяната. Не бих гласувала за претендент за кмет, който е управлявал 14 години и продължава да приказва единствено в бъдеще време.

Арх. Борислав Игнатов - За претендента на "Демократична България ". Това е моята политическа и гражданска общественост и не бих дал своя вот за никой различен претендент, който не споделя тези полезности.

Ангел Джамбазки – „ Разбира се за моя съидейник и сподвижник Карлос Контрера”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР