Предизборен дебат за българската икономика, еврозоната, отражението на закона „Магнитски“

...
Предизборен дебат за българската икономика, еврозоната, отражението на закона „Магнитски“
Коментари Харесай

„Новият парламент“: Икономически дебат между ГЕРБ и БСП

Предизборен спор за българската стопанска система, еврозоната, отражението на закона „ Магнитски “ върху финансовите институции у нас, пенсиите, заплатите и ръководството на следствията от коронаризата се организира сред Александър Иванов от ГЕРБ и Петър Кънев от Българска социалистическа партия в студиото на „ Лице в лице “.

Служебният финансов министър Асен Василев разгласи, че ще бъдат събрани милиард и половина повече доходи от плануваното в хазната.
Снимка: btvnovinite.bg
Според Александър Иванов от ГЕРБ това се дължи на подобряването на икономическата обстановка и го демонстрира заключението на ЕЦБ, че България се възвръща. А заслугата е на кабинета на Бойко Борисов, при който не са били затворени толкоз доста бизнеси, колкото в другите европейски страни.

Европейската централна банка в действителност дава оптимистична прогноза за България и има нарастване на износа, само че повода за по-големите приходи е, че през последните години държавното управление на Борисов е правело лесни за осъществяване бюджети, задачата на които е да остават огромни остатъци, които да бъдат преразпределяни в края на годината, отвърна Петър Кънев от Българска социалистическа партия.
Снимка: btvnovinite.bg
Според него има доста мощно наранени браншове от коронакризата като туризма, а мярката 60/40 е била със „ сбъркан дизайн “. Единствената работеща мярка в интерес на бизнеса, по неговите думи, е бил кредитния мораториум.

По въпроса за ББР Александър Иванов разяснява, че банковият бранш има принос в растежа на стопанската система, само че съгласно неговият конкурент тази банка е била „ сбъркана “ със самото си основаване – липсва клонова мрежа за финансиране на дребните и междинните компании, а се дава банкова гаранция на комерсиалните трезори, които нямат потребност от нея.

30 10 години приходите у нас са нарастнали в съответствие от 33% до 50 % по отношение на междинните европейски и това се дължи на ръководството на ГЕРБ, съобщи Иванов.

Но сега приходите на хората в Румъния, с която дружно сме влезнали в Европейски Съюз, са с 30% по-високи от тези на българите, разяснява Кънев.

По неговите думи американските наказания по закона „ Магнитски “ няма да имат огромно отражение, защото компаниите на Делян Пеевски и Васил Божков не са структурообразуващи за нашата икономика/

Кънев съобщи, че отчета по „ Магнистки “ е бил квалифициран от Вашингтон още преди две години, само че е бил пуснат в този момент, тъй като ГЕРБ си отиват и се търси „ образователен резултат “. Според него може да чакаме в скоро време още един американски отчет със наказания.

Вижте целия спор във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР