Предишното поколение на Opel Mokka е един от последните модели

...
Предишното поколение на Opel Mokka е един от последните модели
Коментари Харесай

Новият Opel Mokka дебютира с електрическа версия

Предишното потомство на Opel Mokka е един от последните модели на немския производител от времето, когато негов притежател беше американският концерн General Motors. След продажбата на компанията на френския алианс PSA Group през 2017 г. се наложи новата генерация на компактния кросоувър да бъде разработвана от нулата. 

Промяната си личи още от името, от което отпада " X ", като концепцията е очевидно да се покаже, че моделът няма да се предлага със задвижване на четирите колела.

Освен това той към този момент е и най-малкият по размери кросоувър в гамата на Opel. Дължината му е понижена от 4275 на 4150 мм, с което той е по-къс от Crossland X (4212 мм). Широчината обаче е увеличена с 10 мм, а дистанцията сред двете оси - с 20мм (до 2557 мм). Обемът на багажника е леко понижен - 350 л.

При второто потомство на Mokka дебютира новият жанр на предница на колите на марката, наименуван Opel Vizor. Той е създаден от екип дизайнери начело с Марк Адамс и беше показан на концептуалния Opel GT X Experimental преди 2 години.

Светодиодните фарове се оферират още в базовия вид, като са обединени в общ блок с решетката на радиатора. Идеята е те образно да наподобяват на визьор на каска, по тази причина и името е такова. Подобно решение оказва помощ да се скрие празният панел, който заменя решетката при електрически вид на Mokka. Впоследствие същият дизайн ще бъде употребен при всички нови и актуализирани модели на Opel.

Новият Opel Мokka е конструиран на модулната платформа CMP на концерна PSA, което значи, че най-близките родственици на кросоувъра са Peugeot 2008 и DS 3 Crossback.

Каросерията е с 30% по-лека, но както към този момент стана дума, система задвижване на четирите колела няма да се предлага, защото архитектурата CMP не разрешава нейното внедряване. Цялото тегло на автомобила е понижено със 120 кг и това оказва помощ за прекосяване към 3-цилиндрови мотори на PSA. Предишният Opel Mokka се задвижваше единствено с мотори с 4 цилиндъра.

Едновремено с това кросоувърът става първият модел на марката с челен панел, употребяващ концепцията Opel Pure Panel. При нея пред лидера е подложен блок с 12-инчов екран за виртуалните принадлежности и тъчскрийн на мултимедийната система с диагонал 7 или 10 инча. Климатикът се ръководи от обичайни бутони и превключватели, а в оборудването влизат адаптивен круиз надзор и система за следене на лентата на придвижване.

На първо време Opel сподели само електрическия Mokka-e, който механически изцяло повтаря хечбека Corsa-e. Това значи, че предните колела се задвижват от електромотор с мощ 136 к.с. и оптимален въртящ миг 260 Nm, а оптималната скорост е 150 км/ч. Литиево-йонната батерия е с потенциал 50 кВт/ч, което разрешава пробег от 322 км по цикъл WLTP. Зареждането на акумулаторите до 80% от потенциала от 100-киловатова станция лишава 30 минути.

Началото на произвеждане на Opel Mokka е планувано за есента, а моделът ще е при европейските дилъри при започване на 2021 година Ориентировъчно електрическият вид ще коства към 35 000 евро, като следва да бъдат показани бензиновите и дизеловите версии на кросоувъра.

 

-------------------КАТО ПОТОПЕНО ПАРЧЕ СЪС ЗАГЛАВИЕ------------------

 
Германската марка към този момент е с нов представител за България
" София Франс Ауто "  е новият вносител на Opel за България, оповестиха от централата в Рюселхайм. Така българският представител на Peugeot прибавя още една марка в портфолиото си, откакто по-рано закупи и правата върху DS. Освен това компанията внася и коли на Isuzu. 

" Като последваща стъпка за реализиране на напредък Opel реши да довери ръководството на бизнеса си в България на сполучлива и реномирана компания, каквато е " София Франс Ауто ", която ще бъде сътрудник вносител в страната ", декларират от централата на Opel. И прецизират, че договорът към този момент е реалност.

" Това е следващото решение в сходство с задачите на нашия стратегически проект PACE!, който ще направи бизнеса ни в редица европейски страни по-гъвкав, ефикасен и конкурентен. Уверени сме, че тази стъпка ще докара до още по-добро показване на марката ни в България “, коменира Ксавие Дюшмен, ръководещ шеф " Продажби, следпродажбено обслужване и маркетинг "  на Opel/ Vauxhall. 

Все още не е ясно какво ще стане с дилърите на Opel в България. Техните контракти с досегашния вносител Opel Southeast Europe се трансферират към " София Франс Ауто ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР