Предимно слънчевото и топло време през следващите два дни ще

...
Предимно слънчевото и топло време през следващите два дни ще
Коментари Харесай

Прогноза на поленовата концентрация до края на март

Предимно слънчевото и топло време през идващите два дни ще докара до формиране и обособяване на нов прашец от дърветата. Утре се чакат по-високи стойности на въздушна поленова централизация.

Валежите през почивните дни ще отмият полена от въздуха и тогава поленовата централизация се чака да бъде ниска.

И през втората половина на март прогнозата е за относително спокойни дни за хората с алергия към полени. Все повече дървесни типове цъфтят и образуват доста прашец, само че продължителните превалявания ще предотвратят разпространяването на пъстър прашец във въздуха.

Според метеорологичната прогноза топлите и сухи дни рядко ще бъдат повече от 2-3 следващи, по тази причина упованията са за не доста високи стойности на поленови зърна във въздуха.

Какво ще цъфти през интервала?
Лески – В ниските и топли елементи към този момент прецъфтяха. Започват да цъфтят в планините и в по-студените елементи на странатаЕлши – В ниските и крайречни елементи на страната ще бъдат в развой на прецъфтяване.Ясен – Предстои най-активният цъфтежен интервал. Валежите няма да позволен постигане на свръх високи концентрации на полен от явен във въздуха. В София има цели квартали с ясени по улиците и в зоните сред постройките. В късите сухи и топли дни в тези региони може да има локално повишение на поленовата централизация. И въпреки всичко поленът на ясените не спада към най-алергизиращите. Трепетлика, разнообразни върби, тис и сем. Кипарисови – Ще цъфтят от ден на ден растения, само че без да предизвикват алергични проблеми. От една страна поради преваляванията и от друга, тъй като и техният прашец е едва алергизиращ.Овощни дървета – В южните и по-топли региони стартира разцвет. Те нямат отношение към алергиите тъй като се опрашват от инсекти и поленът им не се носи във въздуха. Поради това хората не влизат в контакт с прашеца им.Брези - В края на интервала (около 23-25 март) се чака старт в цъфтежа на брезите. Това е най-силно алергизиращият дървесен тип за България. Най-голям брой хора, с недоволства през март-април са с алергия към брезите. За страдание брезите се употребяват доста постоянно за озеленяване и по този начин изкуствено се основава сериозен поленов декор от брезов полен в градовете. Включително, в дворовете на доста детски градини има по 8-10 и повече брези.
Прогнозата е на експертът по полени Мариела Христова - лаборатория " Алергия " към НЦЗПБ
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР