Преди великденските празници, на 12 април, новоизбраният парламент се събра

...
Преди великденските празници, на 12 април, новоизбраният парламент се събра
Коментари Харесай

Очаква се депутатите да изберат Росен Желязков за председател на НС

Преди великденските празници, на 12 април, новоизбраният парламент се събра на първо съвещание, само че тогава народните представители не съумяха да си изберат ръководител. При първата процедура никой от претендентите - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от " Възраждане ", не получи нужния брой гласове, с цел да застане на поста. Затова първото съвещание беше прекратено и на идващия ден възобновено, само че единствено за минути. Така изборът на ръководител на Народно събрание остана за след Великден.

Вчера, след няколкодневни диалози, първите две политически сили се схванаха за обща законодателна стратегия на Народното събрание, както и за ръководител на Народното събрание да бъде определен Росен Желязков. Ако законодателният орган работи повече от три месеца, ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) са се договорили изборът на ръководител на Народно събрание и на правната комисия да е на ротационен принцип сред двете най-големи политически сили.

Вече имаме направена обща законодателна стратегия за работата на 49-ото Народно събрание, заяви през вчерашния ден Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС в взаимно изказване с ПП-ДБ. Втората тематика е за избор на ръководител на Народното събрание, обединихме се дружно, че това ще бъде Росен Желязков, уточни тя. Изборът на ръководител на Комисията по правни въпроси е на ПП-ДБ и чакаме тяхната номинация, добави Атанасова.

Николай Денков (ПП-ДБ) разяснява, че чакат през днешния ден да има определен ръководител на Народно събрание, тъй че то да може да стартира работа. Той добави, че уточненият лист със законопроекти ще бъде препоръчан като стратегия на тази сесия на Народното събрание. Ако Народно събрание проработи сполучливо, след три месеца ще има опция за ротация на ръководителя на Народното събрание, тъй че дружно с ръководителя на Комисията по правни въпроси да може да работят в синхрон и да се одобряват най-важните законопроекти, добави той.

Приоритетните законопроекти в направената от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ стратегия на Народно събрание са свързани с Плана за възобновяване и резистентност, Шенген, еврозоната и правосъдната промяна.

След избора на ръководител на Народното събрание следва конституирането на парламентарни комисии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР