Естония прие закон за използването на замразени руски активи в

...
Естония прие закон за използването на замразени руски активи в
Коментари Харесай

Естония прие закон за използването на руски активи в подкрепа на Украйна

Естония одобри закон за потреблението на замразени съветски активи в поддръжка на Украйна , съобщи Хендрик Терас, ръководител на Конституционната комисия на естонския парламент, представен от " Ройтерс ".

" С признатия през днешния ден закон Естония предлага механизъм, който планува отговорността на тези хора и компании, които са директно забъркани или способстват за експанзия. "

За закона гласоподаваха 65 от 101 народни представители.

Според Терас основаването на правна регулация за потреблението на замразени активи е комплицирана задача , която се поема от редица съюзнически страни и интернационалните организации. Естония играе пионерска роля в този развой.

" Русия е страна агресор. Компенсациите за вредите, породени по време на военни дейности, не би трябвало да падат върху плещите на Украйна и нейните съдружници. Русия е виновна за породените вреди и би трябвало да понесе тази отговорност ", сподели той.
 Европейски Съюз се готви да купи за Украйна оръжия за 3 милиарда евро от лихви от съветски активи
Европейски Съюз се готви да купи за Украйна оръжия за 3 милиарда евро от лихви от съветски активи

Инициативата е обособена от по-мащабният напън от страна на Съединени американски щати за конфискуване на активите в тяхната целокупност

Според Терас за обезпечаване на отговорност за вреди, породени на Украйна по време на войната, е допустимо да се употребяват активи, които към този момент са замразени въз основа на интернационалните наказания и чиито притежатели никога не могат да ги употребяват или да се разпореждат с тях.

Според закона, признат в Естония, потреблението на тези активи ще съставлява  авансово заплащане за вредите, които Русия би трябвало да компенсира на Украйна. Решението за потреблението на имущество като предплатено заплащане за вреди ще се взема от Министерството на външните работи по време на административно произвеждане.

Към края на 2023 година в Естония са замразени съветски активи на стойност 34,5 милиона евро.
 Блинкън от Киев: Русия би трябвало да заплати за това, което унищожи
Блинкън от Киев: Русия би трябвало да заплати за това, което унищожи

Съединени американски щати имат намерение да конфискуват замразени съветски активи, с цел да създадат това
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР