Преди Великден, вместо да размишляваме върху вечния въпрос - кое

...
Преди Великден, вместо да размишляваме върху вечния въпрос - кое
Коментари Харесай

Златните великденски яйца - защо в България се продават за 50 ст., а в Англия - за 22?

Преди Великден, вместо да размишляваме върху безконечния въпрос - " кое е първо - яйцето или кокошката ", ще потърсим отговор на въпроса - за какво яйцата на кокошките станаха " златни "?

Проблемът е общ и за англичани, и за българи. Бързо съпоставяне на цените демонстрира, че България бие в мача по върхове. За страдание, резултатът 2:0 на този терен ни прави огромните губещи, а не огромните спечелили.

Сравняваме цените на яйцата с идентичен размер в една и съща комерсиална верига в Англия и България. 10 яйца, размер L, в Обединеното кралство костват 1,79 паунда или 3,98 лева или едно яйце излиза 22 стотинки. В България цената за кора с 10 яйца е 4,99 лева или 50 стотинки за брой.

Защо у нас е двойно по-скъпо? Повишаването на цените на яйцата в Обединеното кралство се дължи на неналичието им. Местните фермери имат прекомерно високи разноски и вземат решение да закрият стопанствата си. В България е тъкмо противоположното - създават се 5 милиона яйца дневно, а потреблението е към 3 милиона. Яйца има, само че както се вижда, цената е двойно по-висока от тази в Обединеното кралство.

Председателят на Асоциацията на промишлените птицевъди Даниел Божанков изяснява разликата в цената на яйцето по този начин: производителите продават към 32 стотинки, а крайният консуматор заплаща съвсем двойно повече. В магазините цената им стига до 60 стотинки.

И във Англия, и в България фермерите се оплакват от високи разноски за ток, газ, горива и фуражи, от птичия грип. У нас производителите недоволстват от високи надценки на търговците, във Англия – от ниски.

Британската асоциация на производителите на яйца за свободно развъждане твърди, че производството им коства най-малко с 35% повече. Само фуражите са поскъпнали с 90 на 100. Упрекват търговците, че продават стоката им единствено с 27% повече спрямо предходната година и не желаят да трансформират дълготрайните им контракти. Така те продават стоката си на загуба.

Английските фермери укоряват комерсиалните вериги, тъй като е на ниска цена.

В България и клиенти, и фермери недоволстват от огромните надценки. Във Англия към този момент знаят какви са проблемите им, у нас – към момента не е ясно.

Различните обичаи на Великден въпреки всичко изправиха англичаните и пред различен, въпреки и сладостен проблем. Вместо боядисани яйца, там великденските яйца са шоколадови. Тази година те бяха по-скъпи, само че по-малки. Магазините измислиха нов метод клиентите им да не усетят надценката от най-малко 25%. Малките, междинните и огромните великденски яйца са с понижен размер, само че остават на същата цена. Икономистите го назовават " свиваща инфлация ". Така че рецесията удари и най-скъпото за британците – традициите.

Всяка година на Острова се изяждат 80-90 милиона шоколадови яйца. Според отчет на GWP Group в Обединеното кралство се харчат до 415 милиона паунда за шоколадови великденски яйца всяка година.

Вижда се, че яйцата във всичките си форми и усети стават все по-скъпи. А " златните " яйца към този момент не са единствено в приказките, а по рафтовете на магазините.

Автор: Велина Миланова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР