Преди повече от 100 години благодарение на визията на Хенри

...
Коментари Харесай

Невижданата революция на мобилността

Преди повече от 100 години с помощта на визията на Хенри Форд светът заменя каретите и животинския впряг с коли в границите на няколко години. Тази промяна се случва по-бързо, в сравнение с някой е предполагал тогава. Днес към този момент живеем в епоха, която носи по-устойчива и чиста подвижност, само че и нови провокации.

И в случай че трансформацията преди век е плод повече на предприемаческия дух и нововъведения в автомобилостроенето, през днешния ден тя се движи и от политиките на държавните управления.

Преходът на подвижността се зарежда от желанието на Европа да понижи внезапно излъчванията на парникови газове, които провокират световни промени в климата. Целта е към 2050 година Европейски Съюз да стане климатично безпристрастен с междинна цел към 2030 година да бъдат понижени парниковите газове с 55%. Що се отнася до хората, най-големият проблем са азотните окиси, генерирани от дизеловите мотори.
Надвишаваш лимита - плащаш
Тази е първата година, в която производителите на коли в Европа ще регистрират 100% въглеродния двуокис, който продадените от тях коли изхвърлят за годината. Всеки производител има открит таван, междинният е 95 грама CO2 на километър. При надвишаване на лимита производителят заплаща глобa в размер на 95 евро на грам на автомобил. Тази система влезе в действие при започване на 2020 година, само че изключваше 5% от продадените от даден производител коли.

Системата разрешава производители с високи излъчвания да се обединят с такива с излъчвания под избрания им таван. За 2020 година Volkswagen Group ще заплати над 100 млн. евро санкция поради превишен предел главно поради забавеното показване на електрически коли. От друга страна, Volvо е първенец във връзка с редуциране на CO2 за 2020 година

Следващите хоризонти за промишлеността са 2025 и 2030 година През 2025 година влиза в действие идващият екологичен стандарт Евро 7, а в допълнение таванът въглеродни излъчвания ще падне приблизително с към 15% по отношение на базовата 2021 година и близо 38% към 2030 година за леките коли.
Капитал - брой 13
Не на последно - място редица европейски страни към този момент анонсираха възбрана за продажба на нови коли с мотор с вътрешно горене в идващите години. Норвегия възнамерява завършек на ДВГ от 2025 година От 2030 година Швеция, Обединеното кралство, Дания, Нидерландия, Словения и други не разрешават продажбите на коли с ДВГ, а от 2035 година - на коли с хибридните системи. В Китай и Съединени американски щати към този момент се приказва намерено за желанията на държавните управления за отвод от мотора с вътрешно гориво - най-малко що се отнася до леките коли.
С по-евтини акумулатори към електрификация
Според проучване на McKinsey&Company през 2025 година производството на електромобил може да е по-eвтино от това на кола с ДВГ. Прогресът в батериите също е налице. Докато плътността непрекъснато пораства, цената пада. През 2010 година цената е била 1100 $ на киловатчас, през 2020 пада до 137 $ (виж графиката). Прогнозите на Bloomberg са за 100 $ на киловатчас през 2023 година и 58 $ към 2030 година

Всички автомобилни производители извършват своите тактики за електрификация - някои по-бързо, други малко по-предпазливо. Jaguar разгласи, че от 2025 година ще предлага единствено електрически коли. Мini и Volvo - от 2030 година Аudi наскоро заявява, че стопира създаването на нови мотори с вътрешно горене. Като се има поради, че виталният цикъл на даден модел е към 7 години, множеството производители към този момент ориентират вложенията и инженеринга си към хибридни и най-много електрически коли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР