Преди около месец Неделен следобед“ представи записи от предишни издания

...
Преди около месец Неделен следобед“ представи записи от предишни издания
Коментари Харесай

Отново за международния фестивал „Мартенски музикални дни“ – 2 част

Преди към месец „ Неделен следобяд “ показа записи от предходни издания на фестивала. Днес екипът на предаването избира няколко вокални концерта, а изпълнителите са обичани български оперни артисти – Анна Томова-Синтова, Красимира Стоянова, Андреана Николова, Виолета Шаханова, Ина Кънчева, Орлин Анастасов, Камен Чанев, Мартин Цонев и Димитър Станчев.
Това са записи от по-ново време, а останалите са прекалено много, с цел да могат да се изредят. Някои от музикантите гостували на фестивала са: дуо „ Колаж “, Матиас Гьорне и Мария Принц, Пламен Бейков и Боряна Ламбрева, Пламен Бейков и Божена Петрова, Мартин Линдзи и отбор „ Решерш “, Кристина Далецка и Камерата Цюрих, Татяна Мелниченко и Пламена Мангова, Виолета Шаханова и Евгени Желязков, Орлин Анастасов и Никола Таков, Людмила Герова и камерен отбор, Павел Герджиков и камерен отбор, Павел Герджиков и Йовчо Крушев, Марияна Цветкова с Орлин Анастасов и Ина Стойкова, Илеана Селимска и Марио Ангелов.

В програмата на „ Неделен следобяд “ на 6 март от 14 часа са включени:
• Концерт на Софийската филхармония с диригент Емил Табаков и солист Анна Томова-Синтова, които ще изпълнят Четири последни песни за сопран и оркестър от Рихард Щраус, записът е от 31.03.1999 година
• На 27 март 2002 година в годината на Росини е бил показан концерт с произведения на Росини с присъединяване на Ина Кънчева, Камен Чанев, Димитър Станчев, Следствен отдел към окръжна прокуратура на Пловдивската опера, хор „ Дунавски звуци “, Русе, Диригент Михаил Ангелов.
• Орлин Анастасов със Софийската филхармония и дирегента Томаш Коутник показаха Песни и танци на гибелта на Мусоргски през 2005 година
• Следващите ни посетители са Красимира Стоянова и Мария Принц, които на 24.03.2005 година са показали песни от Гуно, Доницети и Пучини.
• Виолета Шаханов, взе участие във фестивалните стратегии както в оперни спектакли на Русенската опера, по този начин и в няколко камерни концерта. Ще чуете откъс от монооперата „ Човешкият глас “ на Франсис Пуленк по текст на Жан Кокто изпълнена от Виолета Шаханова и Евгений Желязков на 31.03.2007г. Тази година госпожа Шаханова получи премията на Русе „ За повсеместен принос към културата “, както и „ Кристално огърлие “ от Съюза на българските музикални и танцови дейци.
• Още един русенец постоянно се завръща за концерти и спектакли в родния си град. Мартин Цонев е взел участие в концерт на 23 март 2015 година, на койно са изпълнени концертни арии и интродукция от опери на Моцарт.
• На 23.03.2015 година Андреана Николова, отбор „ Музика Нова “ – София с диригент Драгомир Йосифов са изпълнили цикъла на Густав Малер „ Песни на странстващия калфа “.

Фестивалът в Русе стартира през 1961 година Ето какво са споделили няколко известни музиканти за фестивала:

„ Фестивалът остави в мен най-прекрасни, дълбоки и трайни усещания, както със своето равнище и богата съдържателна стратегия, по този начин и със своята организация “ – Дмитрий Шостакович през 1965 година

„ Фестивалът е един от най-големите конгреси на българската музикална просвета “ – Парашкев Хаджиев през 1978 година

„ Впечатленията ми са отлични, той пораства и се развива, за което може да мечтае всеки фестивал “ – акад. Марин Големинов през 1979 година

„ Ние се гордеем с интернационалния фестивал „ Мартенски музикални дни “, тъй като той притегля вниманието освен на нашата общност, само че и на изтъкнати музикални сформира от други страни, които идват и вземат участие в концертните стратегии с огромно предпочитание и обич “ – Александър Райчев.

От 13 март до края на фестивала по стратегия „ Христо Ботев “ ще бъдат излъчени непосредствено концертите от фестивалната стратегия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР