Преди около година Уорън Бъфет, третият най-богат човек на планетата,

...
Преди около година Уорън Бъфет, третият най-богат човек на планетата,
Коментари Харесай

Бъфет показва на практика защо да изберете акциите пред имотите

Преди към година Уорън Бъфет, третият най-богат човек на планетата, пусна за продажба ваканционния си парцел в Laguna Beach, Калифорния, за 11 милиона $.

Бъфет е платил 150 000 $ за парцела през далечната към този момент 1971 година, което се равнява на 900 000 $ днешни пари. Това несъмнено си е една доста печеливша договорка.

Това, което е по-интересното в тази ситуация е, че Бъфет е употребил ипотечен заем при покупката на парцела с 6 спални и 7 бани през далечната към този момент година. При това 30-годишен ипотечен заем.

Когато купува парцела на стойност 150 000 $, Бъфет заема средства от Great Western Savings and Loans. Той влага едвам 30 000 $ за парцела. Това е единствената ипотека, която Бъфет е имал за петдесет години, както самият той споделя, в едно от многочислените си изявленията.

Сигурно се питате, за какво Бъфет взема ипотека. Отговорът е, тъй като той е бил уверен, че може по-добре да ръководи парите, които другояче би " затворил " в парцела.

И на процедура Бъфет е направил тъкмо това.

Тези 110 или 120 хиляди $, които заема, на процедура влага в Berkshire тогава.

Легендарният вложител непрекъснато е вложил в своя фонд при започване на 70-те години на предишния век, когато акции на компанията са били при равнища от към 40 $ за брой.

Със средствата, които Бъфет не дава за покупка на парцела, без ипотека, той е можел да си купи 3 000 акции на Berkshire. Това се равнява на 750 милиона $ днешни пари!

За множеството хора домът е най-скъпата инвестиция, която ще създадат. И Бъфет счита, че това е страхотна инвестиция изключително за фамилии, които знаят, че ще живеят в парцела в продължение на доста години. Това, което прави тази инвестиция толкоз примамлива, е 30-годишният ипотечен заем разполагаем на купувачите.

Ако получите 30-годишен ипотечен заем, това е най-хубавият инструмент в света. Това е еднопосочен контракт, съгласно Бъфет, който е извънредно привлекателен съгласно гениалния вложител.

Всъщност, обстановката на родния финансов пазар, въпреки и с дребна история, също значително удостоверява посочената от Бъфет взаимозависимост. Налице е директна взаимозависимост сред придвижването в цената на парцелите и придвижването в цените на акциите. Единствено последните се отличават с по-голяма волатилност, което ги прави не изключително подобаващи за по-консервативно настроените вложители.

Иначе, в случай че смятате, че парцелите ще продължат да нарастват и възнамерявате да инвестирате в тях спестяванията си, то няма никакви аргументи, да не погледнете към фондовите пазари. Разбира се, в случай че нямате " корем и нерви ", да гледате, по какъв начин инвестицията ви, може в един миг да се стопи с 30 и повече %, то несъмнено фоновите пазари не са изключително подобаващи за вас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР