Преди около две седмици Лондон обяви, че над 200 британски

...
Преди около две седмици Лондон обяви, че над 200 британски
Коментари Харесай

Кой ще бъде следващият най-опасен вирус



Преди към две седмици Лондон разгласи, че над 200 английски учени към този момент работят по основаването на ваксина за идната пандемия в строго охранявания държавен лабораторен комплекс Портън Даун в Уилтшир.

Изследователите са изготвили лист със закани, против които ще разработят ответни ограничения. Програмата цели да смъкна времето за разработка на ваксина до 100 дни след оповестяването на пандемична конюнктура. За задачата в плана са вложени стотици милиони долари.

През януари 2022 година The Wellcome Trust и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дадоха обещание 300 милиона $ за намирането на метод за понижаване на периодите за създаване на ваксини. Според учените това може да се реализира с потреблението на новата, само че потвърдила се през последната пандемия от Ковид, технология на иРНК имунизациите.

Пандемията от Ковид-19 умъртви минимум 7 милиона души по целия свят , само че светът може да бъде изправен пред още по-опустошителна зараза в бъдеще, предизвестява сър Джон Бел - водещ имунолог и генетик във Англия.

Пандемия от птичи грип може да убие 15 пъти повече хора от Ковид , добавя професорът по медицина от Оксфордския университет.

Джон Бел декларира, че с изключение на ускоряването на разработките на нови ваксини, човечеството би трябвало да построи мрежа за наблюдаване на евентуално рискови заболявания и да организира повече клинични проби в Африка, " Политико ".

Англия не е единствената страна, която се приготвя за бъдеща пандемия. Учени и политици от целия свят обръщат съществено внимание на сходна опция, а през април 2023 година Монголия даже тридневна симулация обвързвана с нова рискова и заразна болест.

Кой ще бъде идващият най-опасен вирус?

Птичи грип

Мнозинството от учените смятат, че има забележителен риск идната пандемия да е от птичи грип. Това се удостоверява и от скорошните случаи на епидемии измежду животни.

Птичиият грип H5N1 заразява не птици, а бозайници. Прескачането му върху индивида се смята за много евентуално. Откакто се появи за първи път през 1996 година, вирусът на птичия грип H5N1 провокира най-вече сезонни епизоотии.

" Нещо се случи в средата на 2021 година, което го направи доста по-заразен ", споделя Ричард Уеби, вирусолог и шеф на изследователския център за заболявания по птиците към Световната здравна организация (СЗО).

Оттогава епизоотиите са се трансформирали в годишно събитие, популяризират се в нови региони, предизвикват всеобща смъртност измежду дивите птици и избиването на десетки милиони домашни птици.

Преди 3 седмици Финландия подреди да бъдат умъртвени 50 000 норки и лисици поради птичи грип.

Бразилия разгласи изключително състояние в Рио де Жанейро след потвърждаването на голям брой случаи на птичи грип. Огромният брой бездомни животни в града, туристите и гъстата населеност в допълнение вършат обстановката по-опасна.

Общо има 72 известия за заболяването при диви птици в Бразилия и два случая при натурално произвеждане при домашно развъждане.

Бразилия е най-големият експортьор на пилешко месо в света . За предходната година страната е осъществила продажби на стойност 9,7 милиарда $. От началото на месец май тази година южноамериканската страна се сблъсква с голям брой огнища на вируса. Според някои това я трансформира в евентуален епицентър на бъдеща пандемия от H5N1.

Има опасения, че в случай че вирусът на птичия грип претърпи антигенно изместване с вируса на човешкия грип, полученият нови подтип би бил и мощно инфектиран, и мощно летален при хората.

От началото на века до през днешния ден са докладвани общо 244 случая на човешка зараза с вируса на птичия грип А(H5N1). От тези случаи 136 са били съдбовни. Това значи, че смъртността е малко над 50%.

" Настоящите огнища на птичи грип са предизвикали опустошаване на животинските популации, в това число домашни птици, диви птици и някои бозайници. Те са навредили на поминъка на фермерите и са засегнали търговията с храни. Въпреки че засягат значително животни, тези епидемии съставляват непрекъснат риск за хората ", заключват от СЗО.

Нов вариант на Ковид-19

СЗО сигнализира, че нов вариант на Ковид-19 се популяризира бързо в Съединени американски щати и Англия. Щамът е наименуван EG.5 или " Ерис ". Той е подвариант на мощно заразния Омикрон.

Добрата вест е, че новият вариант не предизвиква тежко заболяване, само че за сметка на това се популяризира доста по-лесно.

Новите Ковид ваксини на Pfizer, Moderna и Novavax евентуално ще обезпечат отбрана против " Ерис ", написа CNBC. Очаква се след към месец да се стигне до слагането на новите бустерни дози.

Заедно с " Ерис " се следи и още един нов вариант, наименуван " Форнакс ", дружно те съставляват 34% от всички нови случаи на Ковид-19 в Съединени американски щати.

Въпреки равнищата хоспитализациите и смъртните случаи от ковид са исторически ниски, то се следи лек растеж. Хоспитализациите са се нараснали с 14% през последната седмица, а смъртните случаи са се нараснали с 8%, споделят от Център за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати.

Изяждащи мозъка амеби и паразити

Преди към три седмици гражданин на щата Джорджия умря от рядка амеба, която изяжда мозъка.

Амебата Naegleria fowleri унищожава мозъчната тъкан, причинявайки мозъчен оток и заразяването с нея нормално приключва със гибел.

Според Център за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати, Naegleria fowleri е едноклетъчен организъм, който се намира в почвата и в дребни сладководни басейни. Заразяването нормално става след плуване.

Амебата не може да живее в студени води, като изисква вода с температура най-малко 25 градуса по Целзии. Микроорганизмът се развива най-добре в басейни с температура към 42 °C .

Това кара някои учени да заключат, че климатичните промени могат да усилят случаите на инфектираните с амебата. През последните десетилетия те са десетки и главно в Съединени американски щати. Това значи, че рисковете от заразяване с изяждащата мозъка амеба към момента са ниски.

Новина за всеобщо заразяване с паразита Cyclospora cayetanensis в Мексико сочи, че паразитните инфекции също не са за подценяване .

Установено е, че 70 британци са се завърнали в страната си със мощни стомашни болки и гадене. Симптомите се дължат на паразита Cyclospora cayetanensis, който предизвиква зараза в тънките вътрешности.

Заболяването може да продължи от няколко дни до няколко месеца и е изключително рисково за хора с понижен имунитет.

Британците се заразили на почивка в Мексико, а за това лято са докладвани и над 200 случая в Съединени американски щати.

Размразени антични вируси

Тази заплаха е много спекулативна, само че учените към този момент я преглеждат съществено. В началото на тази година откривателите идентифицираха и съживиха общо 13 нови вируса, вариращи на възраст от 27 000 до 48 500 години. Това ги трансформира в едни от тях най-древните вируси, възстановявани в миналото. 

Вирусите, макар че са прекарали хилядолетия замразени в ледовете на Сибир, към момента са били в положение да заразят култивирана амеба, откакто екипът ги размразил и върнал към живот.

Експериментът демонстрира, че резултатите на световното стопляне може да са по-лоши от предстоящото. Разтапянето на скованите от лед земи в Сибир и Канада може да изпусне нови, непознати за нас, вируси в природата.

Изследователи от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия и университета " Флиндърс " в Австралия направиха симулирани опити, при които цифрови патогени от предишното нахлуват в общности от бактериални гостоприемници. Компютърните симулации демонстрират, че патогените могат да оцелеят и да се развиват в актуалния свят, като към 3% стават преобладаващи в новата си среда.

Около 1% от тези нашественици провокират непредвидими резултати - някои предизвикват измирането на до една трета от типовете гостоприемници.

Въпреки че 1% може да наподобява малко, " самият брой " антични микроби, постоянно освобождавани в актуалните общности, значи, че огнищата съставляват забележителна заплаха, сподели водещият създател Джовани Строна.

Ебола

Хеморагичните тресчици са изключително рискови заради техните признаци, като кървене от очите и ушите. Ебола продължава да бъде най-известният вирус от групата. За последно са следени огнища в Африка през 2022 година

Учените напомнят, че Западноафриканската зараза от 2014 година бе " на косъм " от превръщането си в пандемия.

Добрата вест е, че ваксина към този момент има . Лошата е, че тя е ефикасна единствено против един от двата типа ебола, като имунизацията против другия следва да бъде потвърдена в широкомащабни клинични изпитвания.

Заразяването с вируса може да стане посредством контакт с кръв или други телесни течности от инфектиран човек или животно. Все още няма документирано разпространяване по въздушен път в естествена среда. Мъжете, преболедували от ебола, може да продължат да предават заболяването посредством семенната течност в продължение на близо два месеца. 

Смъртността при ебола е към 90%.

Вирусът Нипа

Заболяването е открито за първи път през 1999 година в Малайзия, в свинеферма в селцето Бару.

Заболяването е зооноза. Характеризира се с висока телесна температура, сърдечни и респираторни нарушавания, които с придвижване на болестта се задълбочават. Преобладават нервните признаци, болните изпадат в кома и постоянно изхода от болестта е гибел.

Почти всяка година в Бангладеш и Индия пораждат дребни огнища - най-новото в Бангладеш през януари и февруари 2023 година аргументи осем смъртни случая.

Нипа има смъртност от към 70% и в случай че развие способността да се популяризира от човек на човек толкоз бързо, колкото морбили, то Ковид-19 ще наподобява като " разходка в парка ", споделят специалистите.

Няма създадена ваксина за предварителна защита от болестта. 

Марбургска тресчица

Вирусът Марбург е един от най-смъртоносните в света. Близо 90% от заболелите умират.

Болестта е разказана за първи път през 1967 година измежду работещи в научни лаборатории и научния институт в Марбург. Учените изследват клетъчни култури от зелени африкански маймуни, импортирани от Уганда.

Резервоар и източник на болест са точно зелените африкански маймуни. Болният човек е доста инфектиран, като вирусът се намира в кръвта, урината, храчките, половите и други тайни.

Пет хеморагични тресчици попадат в листата на СЗО. Това са Ебола, Нипа, Марбургска тресчица, треската Ласа (в някои региони на Либерия и Сиера Леоне към 10-16% от хората, признати в лечебни заведения годишно, са с Ласа), треската от Рифтовата котловина и Кримско-конгоанска хеморагична тресчица.

Кримско-конгоанска хеморагична тресчица

Вирусът се придвижва от кърлежи и има смъртност към 25 %. В България първият случай на заболяването е разказан през 1952 година

СЗО класифицира вируса като един от 9-те най-опасни патогени за бъдещи пандемии.

Фактът, че той се популяризира от кърлежи или от потреблението на инфектирано месо го вършат една концепция по-малко инфектиран.

Зика

Вирусът Зика провокира суматоха през 2015-16 година Тогава от Бразилия пламна зараза, разпростряла се в следствие из други страни от Южна Америка. Вирусът, излъчен от комари, беше прочут от дълго време, само че се смяташе, че не е изключително заплашителен.

Оказа се, че заболяването провокира малформации в плода на бременни. До 2016 година СЗО го разгласи за изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение. Въпреки че епидемията беше овладяна, значително посредством карантина и надзор на комарите, общо 86 страни и територии са докладвали доказателства за излъчена от комари зараза Зика.

Все още няма налична ваксина за вируса. Учените към момента изследват метода, по който се развива микроцефалията в плода на инфектирани майки. Зика остава в листата на СЗО с предпочитани патогени.

Други евентуални патогени съгласно СЗО са маймунската шарка и хантавирусите. Последната група е изключително рискова, тъй като се смята и за евентуално био-оръжие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР