Преди няколко седмици Intel официално представи фамилията енергийно ефективни системи-върху-чипа

...
Преди няколко седмици Intel официално представи фамилията енергийно ефективни системи-върху-чипа
Коментари Харесай

Intel съобщи нови подробности за архитектурата Goldmont Plus

Преди няколко седмици Intel публично показа семейството енергийно ефикасни системи-върху-чипа Intel Pentium Silver и Intel Celeron с кодово име Gemini Lake.
Процесорите Gemini Lake се базират на архитектурата Goldmont Plus, която е еволюционно развиване на архитектурата Goldmont (предишните чипове Apollo Lake) и има редица усъвършенствания. Intel реши да показа информация за тези усъвършенствания, изключително в светлината на растящата известност на ARM процесорите Qualcomm Snapdragon, способни да обезпечат допустима продуктивност на преносимите компютри с Windows 10.

Intel разгласява ново справочно управление, в което са изброени подобренията в архитектурата Goldmont Plus:
Разширение на изчислителния резервоар от три изпълними указания (3-wide) до четири указания (4-wide)Подобрен модул за предсказание на преходите (branch prediction unit)Увеличен размер на кеша за авансово декодиране (pre-decode cache) от второ равнище от 16 KB на 64 KBУвеличен буфер за декодираните указания (reservation station)Нов блок за осъществяване на преходите (jump execution unit)Нов Radix-1024 делител за ускорение обработката на числата с плаваща запетаяНова модулна конструкция на чипа4 MB кеш от второ нивоНови указания и други усъвършенствания

Първите компютри с процесорите Intel Gemini Lake се чакат през първото тримесечие на тази година.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР