Преди няколко години двама учени подбраха 50-те най-използвани хранителни съставки

...
Преди няколко години двама учени подбраха 50-те най-използвани хранителни съставки
Коментари Харесай

Учени: Повечето изследвания са лъжливи

Преди няколко години двама учени подбраха 50-те най-използвани хранителни съставки в книга с предписания и изследваха какъв брой от тях са свързани с риск от рак или с благоприятен резултат в битката с заболяването в проучвания, чиито резултати са оповестени в научни списания, съобщи Франс прес. Отговорът е 40 от 50-те в лист, включващ сол, брашно, магданоз и даже захар. " Дали всичко, което консумираме, не е обвързвано с риск от рак? ", се питат двамата учени в публикация, оповестена през 2013 година

Въпросът им визира прочут проблем в света на проучванията - доста изследвания употребяват малко проби, с цел да стигнат до генерални изводи. Но натискът върху учените, конкуренцията сред списанията и неутолимият медиен апетит за проучвания, които афишират, че е осъществена гражданска война в дадена област, са повода сходни публикации да се разгласяват, предава Българска телеграфна агенция.

" Повечето оповестени публикации даже в влиятелни списания са лъжливи ", съобщи единият от двамата учени, специалистът по медицина от Станфордския университет Джон Йоанидис, който се е специализирал в анализиране на резултати от проучвания. Той потвърди това в оповестена през 2005 година публикация, озаглавена " Защо множеството проучвания са лъжливи ". " Оттогава напредъкът е дребен ", означи Йоанидис. Някои списания изискват учените да дават първичните данни преди проучването им. Това разрешава да се избегне опцията данните да бъдат манипулирани, с цел да се получи някакъв резултат. Така други учени могат да създадат инспекция и да повторят проучването.

Когато са повторени, опитите рядко водят до същите резултати. Едва една трета от резултатите от 100 проучвания, оповестени в трите най-престижни списания за логика на психиката, бяха възпроизведени от учени в границите на разбор, чиито резултати бяха оповестени през 2015 година Йоанидис настоя, че медицината, епидемиологията, клиничните проби на медикаменти и проучванията върху храненето не се оправят по-добре.

" В биомедицинските науки и другаде учените имат повърхностни знания в региона на статистиката и методологията - сподели той. - Редица проучвания обгръщат едвам няколко индивида. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР