Преди новогодишните празници българите са обзети от такъв песимизъм за

...
Преди новогодишните празници българите са обзети от такъв песимизъм за
Коментари Харесай

Българите са обзети от невиждан песизъм


Преди новогодишните празници българите са обзети от подобен скептицизъм за бъдещето, че даже и някой коледен цар да обещае да е розово след 800 дни, няма да ги разведри. Коментар на Емилия Милчева.

Преди новогодишните празници българите са обзети от подобен скептицизъм за бъдещето, че даже и някой коледен цар да обещае да е розово след 800 дни, няма да ги разведри с тоя експромт.

" Алфа Рисърч "  показа рекордно обезверение в свое социологическо изследване - 58% чакат 2023-а да е по-лоша за България, над половината - 53%, да е по-лоша и за света. И въпреки въртележката с да продължи и след Нова година, 57% считат, че предварителните избори са неизбежни.
Редакцията предлага
Най-ниските равнища на оптимизъм, регистрирани в миналото

Но за себе си и фамилиите си българите са по́ оптимисти - единствено 30% считат, че новата година ще е по-лоша от сегашната, 34% имат вяра, че ще е по-добра, а останалите 36 на 100 - че ще е същата. Разбира се, природата на българина, от дълго време е известно, е недоверчива и сериозна към щастието, тъй като знае, че  " доста хубаво не е на хубаво " - тоест, все в миналото ще си заплати за него.

Оказва се обаче, че и тази религия в себе си, съвсем два пъти по-висока от очакванията да се оправи страната, също не е мотив за наслада. Нивото от 34% е най-ниското, записано от организацията от 1998-а насам, откогато следи този индикатор. " Дори и в бурните политически 2016-2017 година, даже по време на Ковид пандемията от 2020-а, обичайният новогодишен оптимизъм и готовност на българите не са спадали под 50-55%. В края на 2022 година те обаче бележат срив от 20 процентни пункта ", означават от " Алфа Рисърч ".

Онзи стих от песента на Тодор Колев " Как ще ги стигнем американците "  се трансформирал в крилата фраза. Изследване на авторитетния Pew Research Center от пролетта на 2022 година сподели, че и през днешния ден ни дели повече от океан. Макар да са недоволни от настоящето положение на нацията и от действието на демокрацията, американците остават оптимисти за бъдещето на страната си. Около две трети (68%), в това число болшинството в двете политически партии, декларират, че имат известно или много огромно доверие в бъдещето на Съединените щати. Това мнение се споделя от близо три четвърти от демократите (74%) и от 62% от републиканците.

Всички са маскари - и всички са отговорни

Изследването на " Алфа Рисърч "  не изследва партийните пристрастия на българските песимисти и оптимисти. Но въобще нужно ли е, откакто едвам 35% от имащите право на глас - съвсем колкото са и вярващите в персоналното си благоденствие - заявяват, че ще го упражнят, в случай че изборите са през днешния ден. Спадът на изборната интензивност под записаната на последните избори през октомври демонстрира не просто отчаяние, а отвращение и алиенация от политическото.

Загубата на рейтинг при множеството от партийните водачи го удостоверява, само че в действителност рецензията и сривът на публично доверие не подминават нито една институция - парламент, изпълнителна власт и президентство. Тази " уникалност "  отбелязват и социолозите. Засегнати са всички аспекти от ръководството, от което жителите са се раздалечили. Случилото се през последните две години си е споделило думата. Конфронтацията и поляризацията сред политическите сили,, ножът в гърба от досегашни сътрудници, компроматите - нищо не е останало неусетно.

Пострадала е даже най-одобряваната политическа фигура, президентът - за миналата близо година от втория му мандат позитивните оценки спадат от 51% до 36%, а негативните порастват от 23% до 34%. В началото на първия си мандат Радев сложи тематиката за корупцията и битката с нея, след това я изостави, а към този момент тя е напълно забравена. Независимо че все по този начин липсват присъди за корупция по високите етажи на властта, а над основния прокурор е само Божията десница.

Доверието към най-одобрявания политик - Румен Радев - също се срутва.

От противоборство с ГЕРБ и водача Бойко Борисов президентът мина към забележим сговор с тях  като основен политически съперник. Назначеното от него четвърто служебно държавно управление сподели изразителност и планове, по-близки до Москва, в сравнение с до Брюксел. Наред с това президентът порицаваше " Демократична България "  и изостри тона с Българска социалистическа партия, на които дължи прощъпулника си в политиката. В резултат, установяват от " Алфа Рисърч ", губи поддръжка на поданици на регионалните градове, младите и междинни генерации.

Предстои ли по-лошо от същото?

Силно спада обаче и поддръжката за съпредседателите на Политическа партия - Кирил Петков и Асен Василев. От 23 на 100 по време на ръководството им, в края на годината те се радват на 15-16% поддръжка. Втора вълна от митинги няма да върне " Промяната "  на върха, където продължава да е ГЕРБ и Борисов, тъй като този път е по-голяма вероятността недоволството да е обществено. Това означава първо, че то ще е по-голямо като мащаб, и второ - ще е по-податливо на операции от подмолни играчи. 35% от хората са уверени, че ще се стигне до подобен вид митинги и безредици, а 27% чакат ескалация на борбата и неустойчивостта.

Емилия Милчева

Ако това се случи, предричаното в този момент повтаряне на разпределението на мандатите в 48-ото Народно събрание няма да се резервира, а стихийният протест и стремежът да се измете " мафията "  може да донесе не повече, а по-лошо от същото.

Има обаче една графика в проучването на " Алфа Рисърч ", която демонстрира, че в края на 1998 година 60% от жителите имат вяра, че новата 1999-а ще е по-добра. Това е по-малко от две години след хиперинфлацията, с от малко малко нормализирана страна и стенд бай съглашения с МВФ, все по този начин с мутри, корупция и изпразнени банки. Още не знаеха, че ще има въздушни бомбардировки на НАТО в някогашна Югославия, трагична загуба на Съюз на демократичните сили на локалните избори, промени в кабинета на Иван Костов поради подозрения за корупция. Оттогава стартира трето десетилетие - и тази религия не се е върнала.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР