Преди началото на новата учебна година страните в региона -

...
Преди началото на новата учебна година страните в региона -
Коментари Харесай

Необходима е ваксинация на родителите и учителите

Преди началото на новата образователна година страните в района - Сърбия, Хърватия и България, а измежду тях и Република Северна Македония, оповестиха своите решения образованието на учениците да се организира с физическо наличие при ясно одобрени здравни протоколи, за разлика от предходната година, когато имаше изцяло затваряне на учебните заведения, заяви особено за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Отговорните институции са съгласни, че здравето на учениците е приоритет, само че с цел да бъде постоянна епидемиологичната обстановка и образованието да се организира гладко до края на образователната година, е належащо колкото се може по-голяма част от популацията да се имунизира, на първо място родителите и чиновниците в областта на образованието, оповестяват от Министерството на здравеопазването.

Както се показва в известието, съгласно решението на Кризисния щаб за битка срещу ковид в Сърбия образователният развой в страната ще стартира постоянно, на 1 септември, часовете ще са по 45 минути, с цялостен потенциал на образователните стаи. Обучението ще се организира по така наречен модел на безвредна среда, която планува учениците да носят маски, до момента в който дават отговор, до момента в който имунизираните учители няма да бъдат задължени да носят защитна маска, в случай че съблюдават надлежно разстояние от учениците. В взаимозависимост от епидемиологичната обстановка е планувана система за осъществяване на образованието и посредством два други модела, с които физическото образование ще се комбинира с образование от разстояние или изцяло ще се извършва онлайн при висока степен на риск.

Гъвкав протокол, който разрешава всяко учебно заведение да контролира метода на реализация на образованието съгласно локалната епидемиологична картина и заболеваемостта в района, е признат и в България. Посочва се, че протоколът, квалифициран от българското Министерство на образованието, планува маските в образователните стаи да бъдат наложителни за всички възпитаници в главното обучение, в случай че се намират в епидемиологично рискова среда, т.е област в жълта, алена или тъмночервена зона. Границата за прекосяване на онлайн образование ще бъде, в случай че 10 % от учениците са инфектирани. Тъй като сега всички области в България са в жълта или алена зона, учениците ще стартират образователната година със наложително носене на маски по време на часовете.

В Хърватия, съгласно проекта за осъществяване на образованието, ще се стремят образованието да се организира напълно в образователните стаи. В съпоставяне с предходната година тази образователна година институциите оповестяват и за по-леки ограничения. Хърватският институт за публично здраве предложи имунизацията на деца над 12 години с хронични заболявания, на тези, които имат в фамилията подобен член, за по-големите възпитаници и тези, които учат в областта на опазването на здравето, ресторантьорството, туризма и услугите, защото точно те по време на практическото образование влизат в контакт с повече хора. В нашата страна, както показват от Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония, тази образователна година стартира постоянно, с физическо наличие в главните и междинните учебни заведения и ще се организира според одобрени здравни протоколи.

Посочва се, че тази тактика се е посочила като добра предходната образователна година, когато 40 % от учениците участваха физически в часовете. Изключение от това решение ще бъдат децата с редки заболявания или неработоспособност, деца, които идват от фамилии с хронично заболели членове на фамилията, по искане на родителите или други немедицински аргументи, с позволение на учебното заведение. Министерството на здравеопазването моли за всеобща имунизация, изключително на родителите, чиито деца ще тръгнат на учебно заведение или на детска градина, с цел да се защитят фамилиите. В случай на утежняване на епидемиологичната обстановка Министерството на образованието и науката по преценка на Комисията за заразни заболявания има два аварийни сюжета за реализация на образованието, с които ще се отбрани и ще се резервира здравето на учениците и учителите като приоритет, освен това продължавайки непрекъснатостта на просветителния развой, се споделя в известие на Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР