Преди месец горските инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране

...
Преди месец горските инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране
Коментари Харесай

Как се сече незаконно в присъствие на горски служители

Преди месец горските инспектори заловили над казанлъшкото село Горно Съхране група секачи. Незаконната дървесина излизала от гората макар наличието на чиновници от близкото горско стопанство .

„ Отидохме рано сутринта, още в тъмната част на денонощието, и установихме, че със знанието на наши сътрудници от Държавното ловно стопанство (ДЛС) „ Мазалат “ се сече в забранен регион – описа Георги Дончев, основен контрольор в ЮИДП. – Говоря за един тип проведена група, дали е незаконна ще кажат способените органи “.

Сечището е на 800 метра височина и вредите се виждат ясно. Засегнати са 185 декара, а с булдозер е прокаран половин километър път .

Сечени са габър, бук и дъб, въпреки в околните седем години на това място да не се планува сеч . Повалянето на дървета е траяло и след първичната ревизия и установяването на противозаконните дейности.

„ След една такава сеч може би след към 20 – 30 години тук ще имаме младеняк... при вероятно положително стичане на събитията в идващите години “, оцени инж. Тодор Начев, специалист в ЮИДП.

Освен секачите, инспекторите сварват в сектора и трима чиновници на близкото ловно стопанство „ Мазалат “ .

„ Двама инженери е имало тук и един горски чиновник. Били са смутени, не са дали съответен отговор “, сподели Дончев. И продължи: „ Доколкото знам, тези хора не престават да работят. В случая освен би трябвало да бъдат осъдени, минимум – отстранени от работа “.

Наказание за чиновниците няма, а в ловното стопанство недоумяват какъв е казусът.

Според Валентин Велев, заместник-директор на ДЛС „ Мазалат “ „ нашите чиновници са били със напълно друга задача там “. Той обаче не прецизира каква.

Служителят на стопанството, който е избягал по време на инспекцията – Цветан Цветанов, отхвърля да се е опитвал да се скрие. Излязъл от гората, с цел да вземе кафе.

На въпрос дали е видял противозаконната сеч, той дава отговор: „ Ами значи... какво значи противозаконна сеч? ... Просто карах по пътя... може да съм я пропуснал “.

Директорът на ловното стопанство изяснява, че не вижда връзка сред секачите и подчинените си, а документите по скандалния случай даже не са стигнали до него.

Според горските инспектори доста постоянно сходни случаи се вземат решение в съда. Поради неналичието на съответни доказателства за съучастничество на горски и секачи, рядко се стига до уволнения.

Вижте повече във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР