Преди хилядолетия основен източник на захар бил агавето. С пристигането

...
Преди хилядолетия основен източник на захар бил агавето. С пристигането
Коментари Харесай

Здравословните ползи на сока от агаве

Преди хилядолетия главен източник на захар бил агавето. С идването на испанците в Централна Америка обаче то било изместено от тръстиката. Днес неговата популярност се завръща.

Името му идва от гръцки и значи благородна, удивление. От листата на растението се извличат естествените захари – фруктани. Те се употребяват с медицински цели, защото усъвършенстват бифидобактериите в дебелото черво и оказват помощ при разнообразни чревни инфекции. Действат още като диетични фибри.

От агаве се създават разнообразни питиета, сиропи и сокове. Освен това, точно от това растение се прави и обичаното мексиканско пиво – текилата. Днес най-популярните индустриални типове са Agave fourcroydes, Agave sisalana и Agave Tequilana.

Сокът от агаве се добива от сърцевината на растението. Наричан е още медена вода поради прелестните си вкусови качества.

Сокът от агаве е извънредно сладостен и прелестен. Успешно и безвредно замества захарта, защото е 1.5 пъти по-сладък от нея, а гликемичният му показател е доста по-нисък. Той има рядка консистенция и макар че сполучливо замества захарта, питателните му качества не са като тези на меда.

Всички питиета и ястия могат сполучливо да се подслаждат със сироп агаве. Установено е, че ацтеките са подслаждали гозбите си точно по този метод.

 Агаве

Сред главните изгоди на сока от агаве е това, че приемът му потвърдено възстановява равнищата на инсулин в кръвта. Освен това агавето се оправя сполучливо с процеса на дефицит на калций в костите. Така то понижава риска от остеопороза.

Както с всяко друго нещо обаче, и с агавето би трябвало да се внимава. Дневните дози са от 15 до 50 мл. В растението и сока от него се съдържат огромни равнища на фруктоза. Тя се усвоява доста елементарно от организма, само че може и да му нанесе доста вреди.

Прекомерният банкет на агаве може да докара до увреждания на черния дроб. Именно там се преработва фруктозата. При извънредно високи равнища може да се стигне до цироза. Освен това огромното наличие на фруктоза в организма е причина за засилено стареене на клетките. Тя изяжда другите скъпи минерали като желязо, калций, цинк и магнезий.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР