Преди години, когато бях репортерка в новините на една телевизия,

...
Преди години, когато бях репортерка в новините на една телевизия,
Коментари Харесай

Комплиментите, подобно на подкупите, не минават пред Фарида Саид

Преди години, когато бях кореспондентка в новините на една телевизия, решението на моя колежка откровено ме изуми. Тя беше лицето на медията, водеше новинарските излъчвания, предизборните студиа, лицето й грееше от билборди... И внезапно тя просто напусна – освен малкия екран, а медиите като цяло. Защо? За да се влее в редиците на Министерство на вътрешните работи.

След време я срещнах и бях впечатлена от въодушевлението, с което говореше за новата си специалност. Излъчваше особена убеденост и възприятие за пълноценност, каквито не се срещат всеки ден. Спомена и униформата, която я карала да се усеща висшо, и това, което ме изненада – с нея привличала доста повече мъжко внимание, в сравнение с по времето, когато всеки ден коафьор и гримьор се грижеха за външния й тип преди ефир. 

Сега ще ви опиша и за друга жена, която е предпочела полицейската униформа. Тя обаче постоянно е знаела, че желае да се занимава с това и сякаш въобще не обръща внимание на резултата, който основава хубостта й. Напротив, акцентира, че комплиментите, сходно на подкупите, пред нея не минават.

Тя е контрольор Фарида Саид, 33-годишната ръководителка на Пътната полиция в София-област с център Самоков.

" За да си служител на реда, би трябвало да го носиш в сърцето си, би трябвало да го обичаш. Не можеш просто по този начин да станеш служител на реда, единствено за да работиш някаква работа. Много хора споделят – едва платени са, има доста проблеми в системата, неприятна е материалната база… само че аз обичам работата си. Не работя, тъй като би трябвало да изкарам доста пари, а тъй като обичам работата си ", безапелационна е Фарида в изявление за бТВ.

Тя чупи няколко обичайни схващания за своята специалност – млада е, жена е, майка е  и сигурно не е характерен представител на Министерство на вътрешните работи, най-малкото тъй като е единствената жена шеф на Пътна полиция у нас. Заема този пост при започване на 2021 година, когато досегашният началник се пенсионира. Корените й са от Нигерия, а името й е арабско и значи " единствен, несравним ". Слагайки униформата обаче тя не желае да мисли за своята уникалност, а само за професионалните отговорности и провокации.

" Не съм усетила разлика сред половете или пък някой да е казвал: " Тя е жена… "  Справям се! ", споделя още контрольор Саид. Още от дете тя ясно знае какво желае да работи в бъдеще, по тази причина приключва освен бакалавърска, само че и магистърска степен по специалността " Противодействие на престъпността и запазване на публичния ред " в Академията на Министерство на вътрешните работи. За триумфите си благодари на своята майка, която я е отгледала. 

" Майка ми е човек, който държи на точността, на разпоредбите, на уважението към хората. Възпитанието й е такова, че може би тя ме е подтикнала. Страшно доста обичам униформата и тя беше другата причина, заради която желаех да дойда в полицията. Харесвах дамите полицайки и ми беше фантазия и аз да съм в униформа един ден. "

Последователност и увереност – това са двете най-важни качества, които помагат на Фарида Саид в ежедневната работа.

Тя чудесно знае, че човек би трябвало да се потвърждава непрекъснато. Отчита и " човешкия фактор " - " би трябвало по този начин да процедираш, че да не обидиш хората, тъй като – знаете – с хора се работи мъчно. Това е комплициран развой сред системата и жителите. "

От 8 години в Министерство на вътрешните работи, през днешния ден новата й роля носи повече работа в кабинета в Районното ръководство, в сравнение с с сътрудниците в патрулката. Така вижда от близко какъв брой компликации основава тежката документи, само че въпреки всичко е безапелационна, че няма по какъв начин без нея. 

Добра вест е ясната наклонност, която младата полицайка регистрира – неспазващите разпоредбите понижават.

Приема я като резултат от работата на всички сътрудници в системата и е радостна, тъй като това е и огромната цел на непрекъснатите инспекции по пътищата. Винаги кардинална, Фарида Саид е спечелила доверието на сътрудниците си. " Към " Пътен надзор "  съм единствена. Иначе има към този момент още три униформени колежки , които са страхотни и те. Така че имам поддръжка, поддържаме се ", обобщава тя.

Съвета й към девойките, които биха избрали тази специалност, откриваме в изявление на Фарида Саид за БНР и той е безапелационен:

" Да са доста мощни, да не се отхвърлят, да не се тормозят, че няма да бъдат признати от сътрудници и от обществото. Да не престават, да се борят за това, което желаят. Да бъдат себе си и да не се тормозят от нищо. Аз мисля, че без значение каква специалност ще изберат, постоянно ще има позитиви и негативи. "

 
Изненадващата история на подсвиркването


 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР