Преди години българските девойки, независимо дали от голям град, или

...
Преди години българските девойки, независимо дали от голям град, или
Коментари Харесай

Ръчна изработка – красота, терапия и антикризисна мярка

Преди години българските девойки, без значение дали от огромен град, или малко планинско село, наложително са били обучавани в изкуството на домакинстването – да шият, бродират, плетат, тъкат и така нататък Уменията да създават ръчно разнообразни произведения – тъкани черги, плетени терлици и други, са се ценели високо. Да излезеш на площада със сукман, избродиран ситно и красиво, не е било извънредно, и сигурно е било метод девойката да се отличи от всички останали на хорото. А спомняте ли си тези времена, когато по магазините съвсем нямаше подготвени облекла и всичко се шиеше по поръчка?

Днес на всяка крачка ни посреща лъскава витрина с пластмасови манекени, облечени в разнообразни облекла – от строго консервативни костюми до авангардни туники. И по този начин работата на персоналните шивачки загуби своята значимост. Далеч по-лесно е да отидеш в магазина, да премериш харесаното и да го купиш готово. Но по този метод попадаме в клопката на комерсиалното и всеобщото. Сигурно ви се е случвало да се разминете по улицата с жена със същата пола, панталон или плетен шал. Затова искащите да са разнообразни и с неповторима визия пазарят от ателиета за ръчно направените неща, където продуктите са единични бройки или лимитирани серии.

Ръчното разработване на разнообразни неща е отлична терапия. Когато изработваш нещо с ръцете си, това въздейства удобно на вътрешния ти свят, усъвършенства настроението и успокоява. За да изработиш нещо, първо ти е нужно ентусиазъм, което единствено по себе си е положително възприятие. А когато видиш крайния резултат, изпитваш задоволство и удовлетворение. Ако желаете да сте по-щастливи, направете нещо свое, нещо с ръцете си. От една страна, ще се занимаете с активност, която ви е приятна, от друга – ще реализирате своята концепция, без да търпите рецензии. Рисуването, работата с глина и икебаната постоянно се употребяват при работа с хора със характерни потребности като арт лечения.

За доста хора ръчната направа е занимание. То освен отвлича от проблемите, само че и оказва помощ да се оправим с тях и е опция за самореализация. В днешно време човек е подложен на стрес от разнообразни места. Непрестанното придвижване и забързаност ни разконцентрират. Творческото съзидание ни оказва помощ да се концентрираме и да открием някои скрити персонални заложби. Ръчната направа ни учи да мислим ексцентрично. А там където има ексцентрично мислене, по-лесно се излиза от заплетени обстановки, тъй като се намира и ексцентрично решение на проблемите. Хората, които се занимават с ръчна направа, се приспособяват по-бързо към различен тип действия. Те имат опит в раждането на концепциите си и в реализирането им до краен резултат. Творчеството генерира ново творчество, а колкото повече хрумвания осъществяваш, толкоз повече нови се появяват. Изработването на ръчни неща оказва помощ да опознаете себе си. Всяко произведение е неповторимо, също както неповторим е индивидът. Продуктите споделят доста за своя основател, тъй като при направата им, той е вложил своя усет, своите желания към цветовете, настроения и така нататък

Можеш да превърнеш заниманието си в източник на пари. Възможността ръчно направените неща да се продават и от това да се печелят спомагателни пари е добра антикризисна мярка. Има доста магазинчета, галерии и арт пространства, които оферират единствено авторски неща. Във всяко едно може да оставите своите произведения на консигнация. Ако имате уменията и гения да шиете или да плетете, бихте могли да отворите лично ателие или просто да оферирате тези услуги против възнаграждение на близки, познати и съседи. Друга опция е да си извършите онлайн магазин, където да оферирате направеното. Плюсовете на този тип търговия са, че не се заплаща наем, нямате работно време, не сте длъжни да се усмихвате на всеки клиент, който влиза.

Уменията да се създават неща намират своите приложения и в дома – да се освежат старите мебели с боядиване, декупаж или мозайка, да се направи нов сапун от частите от остарели, да се прекроят облекла, да се рециклира ненужната хартия в купи за плодове и бонбони, счупената чаша да се трансформира в свещник, и така нататък

Ръчната направа на разнообразни неща е във опциите на всеки. Единствените спънки са мързелът и неправилното разбиране, че всичко е доста комплицирано. Но в случай че човек има предпочитание, постоянно може да откри своята ниша и да научи неща, които да прави като същински експерт.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР