Преди година украинският град Мариупол беше окупиран официално от Русия.

...
Преди година украинският град Мариупол беше окупиран официално от Русия.
Коментари Харесай

Мариупол: Как един украински град се превръща в руски

Преди година украинският град Мариупол беше окупиран публично от Русия. Около 90% от постройките там бяха развалени или разрушени от съветския обстрел по време на изтощителната двумесечна блокада. Хиляди цивилни жители бяха убити, а към 350 000 души напуснаха града, в който преди войната живееха 430 000 души, по данни на Организация на обединените нации.
Днес към този момент тече дейна работа по русификацията на града, написа английската социална медия Би Би Си. Вече се работи по застрояване, промяна на пътните знаци на украински език с съветски такива, въвеждане на съветска образователна стратегия в учебните заведения и тласкане на останалите поданици да придобият съветски паспорти. Екип на английската медия споделя и за съветски жители, които си търсят парцели за покупка в украинския град.

" Къща с панорама към морето "
Разследване на Би Би Си демонстрира, че десетки руснаци си търсят парцели в Мариупол през групи в съветската обществена мрежа " ВКонтакте ". Владимир от Мурманск да вземем за пример споделя на английската медия, че към този момент е продал жилището си в своя роден град и си е намерил къща с панорама към морето в Мариупол. Според руснака градът ще стане отлично място за живеене и бърза да закупи парцел там, до момента в който цените са ниски.
Независимото съветско издание " Бумага " също споделя за руснаци, които желаят да се изместят на крайбрежието в окупирания украински град. Олеся от Омск да вземем за пример споделя пред съветската медия, че има вяра в развиването на града. " Нямам опасения, че може да пострадаме от военните дейности. Най-страшното, което можеше да се случи там, към този момент се случи ", споделя рускинята.
Руска осведомителна интервенция
Това, което и двамата евентуални нови поданици на Мариупол считат, е подбудено значително от огромна медийна акция в следените от страната съветски телевизионни канали, написа Би Би Си. По държавната телевизия непрестанно се излъчват блестящи репортажи, в които се показва, че възобновяване на Мариупол върви с " рекордни " темпове и животът се възстановява.
" На мястото на руините в този момент има нови жилищни блокове, детски градини, учебни заведения - всичко е възобновено с най-модерни технологии ", се споделя в репортаж на държавната телевизия " Россия 1 ".
Разследването на Би Би Си, в което са прегледани голям брой сателитни фотоси, демонстрира, че фактически в града са се появили нови многоетажни жилищни здания. Според изображенията обаче разрушенията в града към момента са на всички места в Мариупол. Цял един квартал да вземем за пример е бил опустошен, тъй като постройките са били прекомерно развалени.

Ниски лихви на ипотечни заеми, високи заплати
Пред съветската медия " Настоящее время " съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрющенко споделя какво съгласно него кара руснаците да желаят да се изместят в окупирания Мариупол.
По думите на локалния властник обстановката е в действителност доста банална и прагматична. През февруари съветският президент Владимир Путин започва стратегия за ипотечни заеми особено за недвижими парцели в Мариупол. Срещу изключително ниски лихвени проценти за 20 години руснаците си купуват жилища в градеж и даже на зелено - в иден градеж. Приблизително от декември предходната година в съветските райони, като се стартира от междинната част на Русия и се стигне чак до Владивосток, се популяризират за тези ипотеки, изяснява Андрющенко.
Освен това в Русия се приказва, че в Мариупол се взимат доста по-високи заплати, в сравнение с в Русия, изяснява Андрющенко пред " Настоящее время ". По думите му става въпрос за даже по-високи хонорари от тези в столицата Москва. Това също притегля някои руснаци.

Местните украинци живеят в неопределеност
Докато по съветските държавни малките екрани постоянно демонстрират щастливи фамилии, които се нанасят в новите си жилища в Мариупол, действителността за украинците, останали в окупирания град, е напълно друга.
Въпреки че на хората, чиито къщи са били разрушени, е дадено да получат жилища в новопостроените жилищни здания, локални хора описват пред Би Би Си, че това изобщо не е толкоз елементарно. Процесът е муден, съществуват редица ограничавания и множеството нови здания стоят празни. Пред английската социална медия мъж на име Александър споделя, че жилища се дават най-много на тези хора, които са с намерено проруски възгледи.
Често срещана причина за отвод, за която жителите на Мариупол оповестяват в интернет, е, в случай че някой има каквато и да е друга благосъстоятелност, друга от съборения му апартамент, даже имот земя, дял от апартамент или ваканционна вила другаде в страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР